Nieuwe manieren van traumaverwerking (3)

In een aantal artikelen zet ik nieuwe manieren van traumaverwerking op een rij. In dit artikel: een hulphond!

Hulphond als buddy
De PTSS-hulphond is een signaleringshond die speciaal wordt opgeleid voor mensen met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Een PTSS-hulphond helpt zijn baas om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen. 

De PTSS-hulphond is in de eerste plaats een ‘buddy’: iemand die er altijd is, aandacht geeft en vertrouwd aanvoelt. Maar een PTSS-hulphond biedt veel meer dan dat alleen. Hij kan de eerste signalen van een nachtmerrie waarnemen en heeft geleerd daarop te reageren. De hond maakt zijn baas wakker en zorgt ervoor dat de nachtmerrie en de herbeleving stopt. De cliënt leert erop vertrouwen dat hij op tijd wakker wordt gemaakt, wat meer (nacht)rust tot gevolg heeft. Ook leert de hond opbouw van stress herkennen. Als zijn baas een paniekaanval krijgt, trekt hij hem weg uit de stressvolle situatie. Hij vormt hoe dan ook altijd een buffer tussen zijn baas en andere mensen.

Cliënten leren samen met de hond opnieuw deelnemen aan het maatschappelijke verkeer, durven weer naar buiten en kunnen net als ieder ander een boodschap doen. Zo zorgt een PTSS-hulphond voor meer kwaliteit van leven.

Bert – uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan
Door uitzendingen naar Bosnië en Afghanistan heeft Bert van Hedel een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Depressie, slapeloosheid en angst zullen nooit meer volledig verdwijnen.

Toch heeft Bert sinds een aantal maanden weer een beetje het gevoel dat hij leeft. En dat komt door zijn hulphond Duke, die speciaal is opgeleid om veteranen met PTSS te begeleiden:

Patrick – uitgezonden naar Afghanistan
Nadat veteraan Patrick terugkwam uit Afghanistan was niets meer hetzelfde. Angsten, depressies en nachtmerries beheersten zijn leven. Hij durfde de straat niet meer op en dacht er zelfs over om uit het leven te stappen. Dankzij hulphond Vigo voelt Patrick zich weer veilig. 

In EenVandaag vertelde Patrick meer over de methode die hem zijn leven teruggaf. Bekijk het item op de website van EenVandaag..

Binnenkort deel 4 van deze serie! Lees ook deel 1 en deel 2.

Bronnen: Hulphond.nl, Spirit24, EenVandaag
Foto: Pixabay

VrijZinnig
Dit artikel verscheen eerder in het blad VrijZinnig. VrijZinnig is het kwartaalblad van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, een beweging voor eigentijds geloven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *