Nieuwe manieren van traumaverwerking (1)

In een aantal artikelen zet ik nieuwe manieren van traumaverwerking op een rij. In dit eerste artikel: Tetris spelen!

Na een heftige traumatische ervaring kan iemand last houden van flashbacks: iemand ziet nog herhaaldelijk indringende beelden voor zich van wat hij/zij heeft meegemaakt. E.A. Holmes bedacht toen: als ik kan voorkomen dat traumatische ervaringen worden opgeslagen in de hersens, voorkomt dat wellicht ook dat mensen flashbacks ervaren. 

Herinneringen worden waarschijnlijk in de hersens opgeslagen in een periode van 6 uur nadat iemand iets meemaakt. Binnen die periode liet Holmes mensen het computerspel Tetris spelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het deel van de hersens dat ook betrokken is bij het opslaan van visuele informatie. Omdat onze hersens maar een beperkte capaciteit hebben, wordt het opslaan van herinneringen door het spelen van Tetris bemoeilijkt. Deelnemers aan het onderzoek die Tetris hadden gespeeld hadden een week later inderdaad minder flashbacks en minder last van de traumatische beelden die ze te zien hadden gekregen dan de deelnemers die geen Tetris hadden gespeeld. Een mooie aanleiding voor verder onderzoek, maar lastig toepasbaar in de praktijk! 

EMDR
Bovenstaande tekst over tetris bij traumaverwerking verscheen in de psychologie scheurkalender van 2014, en naar aanleiding daarvan ontving ik een berichtje van een klinisch psycholoog-psychotherapeut: “Ik vind dat je (…) heel eenvoudig en helder het werkzame principe van EMDR* uitlegt: dat het werkgeheugen maar beperkt belast kan worden. Ik ben EMDR-therapeut en heb die pagina uit de scheurkalender dan ook bewaard om mee te nemen naar mijn werk, zodat ik dat aan mijn clienten met wie ik EMDR doe, kan laten lezen.” 

In beide gevallen wordt het werkgeheugen dusdanig belast, op een neutrale of positieve manier, dat er voor het negatieve van de traumatische ervaring geen plek meer is. 

Binnenkort deel 2!

* EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Afbeelding: Aldo Gonzalez/Wikimedia Commons

VrijZinnig
Dit artikel verscheen eerder in het blad VrijZinnig. VrijZinnig is het kwartaalblad van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, een beweging voor eigentijds geloven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *