Nieuw jaar, nieuwe gewoonte

Dominees zijn vaak bezig met technische oplossingen voor problemen van de kerk vandaag de dag. Dat zal u misschien verrassen als u net als ik een dominee met twee linker handen bent of hébt. Maar toch: hoeveel dominees (en andere kerkelijk leiders trouwens ook) zijn niet druk met allerlei hoe-vragen: hoe zorgen we dat onze erediensten aantrekkelijk zijn, hoe zorgen we dat gasten zich thuis vallen, hoe… hoe… Hoe-vragen zijn Technische vragen.

Hoe –vragen vind ik vaak leuk. Voor elk probleem een oplossing. En de gemeente heft bij secularisatie-stress al snel de ogen naar de Expert die er voor Betaald wordt (De Dominee dus).
En dominees zijn verheugd als ze met al hun expertise indruk kunnen maken als de grote Oplosser van problemen en pijn. Het geloof in De Oplossing Zonder Pijn houdt ons bovendien druk bezig. Het geloof dat er een pijnloze oplossing zal zijn als je maar goed zoekt is een troostrijke verslaving (vlucht).

Punt is alleen dat de problemen waar de vrijzinnige kerk voor staat niet zo makkelijk op te lossen zijn. Ze vragen geen antwoord op een Hoe, maar een herbezinning op waarden. Ze vragen niet de Expert die het allemaal oplost. Ze vergen diepgaande aanpassingen van een gemeenschap in een tijd waarin de oplossingen van vroeger niet meer gaan werken. Kerken moeten veranderen en dat gaat pijn doen. Als kerken niet gaan veranderen, lossen ze óp.

Ik als voorganger kan het alleen maar als model voor-doen en aanvuren. Dus: een nieuw jaar, een nieuwe gewoonte. 2 januari preekte ik voor het eerst zonder papier. Mijn papier had mij tot op heden Veiligheid geboden. Veiligheid is een belangrijke waarde in de kerk. Aanpassing en Veiligheid gaan slecht samen. Voor het eerst keek ik de mensen tijdens de verkondiging in de ogen, met alle kracht en kwetsbaarheid die ik op dat moment had (brr!). Oplossingen heb ik niet voor jullie, maar als voorganger ga ik voor in veranderingen, ook als het eng is. Ook als ik moet loslaten wat mij dierbaar is. En alleen nog maar kan vertrouwen op de steun van de Geest.

Ds Iris Speckmann is doopsgezind voorganger in Almere

Iris Speckmann
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *