Nieuw boek over twee levens in afzondering

Auteur Saskia Reusens pendelde meer dan een half jaar tussen de gevangenis en het klooster, de leefwerelden van twee mannen die in haar te verschijnen boek Levenslang getuigen over hun leven in afzondering. De ene is levenslang veroordeeld, de andere is een geestelijke die koos voor zijn isolement.

De twee hebben een totaal verschillende achtergrond en hun levenswandel vertoont geen enkel raakpunt. Behalve dan dat ene cruciale element: zij brengen, wellicht voor de rest van hun leven, hun dagen door in isolement. De ene als pater in een abdij, de andere als tot levenslange opsluiting veroordeelde gedetineerde. 

Zij vertellen in Levenslang eerlijk en openhartig over hoe zij omgaan met grote en kleine gebeurtenissen, ervaringen en emoties van alledag. Dingen waar een ‘vrije’ mens niet of nauwelijks bij stilstaat, maar die door hen intens en met de meest uiteenlopende gevoelens ervaren worden. 

PATER “Ik heb nog nooit gedacht: ik ben weg en doe de deur achter mij dicht. Al voel ik soms twijfel en stel ik mezelf de vraag: is dit leven écht iets voor mij? Is dit het?”

 

GEDETINEERDE “Ik weet het precies, het duurt elf seconden om de cel rustig rond te wandelen. Je stapt en blijft tellen. Zestig keer zestig seconden. Dan weet je: ik heb een uur gestapt.”

De twee mannen getuigen anoniem over hun leven, omdat ze dat zelf zo willen. Hier en daar wordt een detail in hun verhaal weggelaten of dusdanig verwoord dat eventuele herkenning van de personen onmogelijk wordt. 

Een beklijvende weergave van een vrijwillig en onvrijwillig leven achter tralies.

Saskia Reusens’ boek Levenslang verschijnt 15 november bij Linkeroever Uitgevers (België).

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *