Niet alleen troost, maar ook het leven vieren

Gerthe Lamers over alternatieve allerzielen 
Allerzielen, 2 november, is vanouds de dag waarop rooms-katholieken jaarlijks de overledenen gedenken. Op die dag plaatst men bloemen op het graf van dierbaren, bij voorkeur witte chrysanten. Maar niet alleen katholieken vieren tegenwoordig Allerzielen. Op en rond 2 november vinden op vele plaatsen in het land ‘alternatieve Allerzielenvieringen’ plaats.

Nu eens worden die georganiseerd door een plaatselijke werkgroep, dan weer door een uitvaartondernemer of begraafplaats. Alle gezindten – religieus of niet – zijn bij de herdenking van de doden welkom.

Deze bijeenkomsten mogen zich in toenemende belangstelling van het publiek verheugen. “Er is inderdaad sprake van een trend”, zegt Gerthe Lamers (57), redacteur van de vrijzinnige website Zinweb. “Juist in een geseculariseerde samenleving als de onze hebben mensen plekken nodig om herinneringen op te halen. Samen gedenken maakt je sterker.”

Eerder nam Lamers in haar woonplaats Lochem het initiatief van een jaarlijks Requiemconcert- dit jaar op 6 november (www.stichtingrequiemlochem.nl).  Nu is zij betrokken bij een nieuw Allerzielen-initiatief, de stichting Levende Namen. Die stichting nodigt ieder die wil, uit om op 1 november vanaf 18 uur naar de Algemene Begraafplaats in Lochem te komen. Daar is een verlichte route van een kilometer lang uitgezet.

Langs de route treden o.a. een dichter en een fluitist op. Men kan er lichtjes branden en bollen planten. Moslims bieden bezoekers zoet ‘rouwgebak’ aan. Zangeressen zingen op verzoek van nabestaanden de namen van overledenen. “Maar het gaat niet alleen om troost”, zegt Lamers, “je mag ook vieren dat iemand na de dood voortleeft, in jou of hoe dan ook.” (www.levendenamen.nl)

Bron: VolZin Magazine, 14 oktober 2011

Noot van de redactie:  Stichting Levende Namen wordt geïnspireerd door het concept van Allerzielen Alom van de kunstenares Ida van der Lee. (www.allerzielenalom.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *