Nacht van de Doden

In Amsterdam heeft een kunstenaarscollectief middels crowdfundingsite Voordekunst.nl voldoende geld opgehaald om op 1 november de doden te herdenken in een theatrale happening. Zij nodigen geïnteresseerden uit “een kaarsje te komen branden op het Vuureiland in het NDSM-water ter nagedachtenis aan je dierbare overledenen, en deze namen toe te vertrouwen aan de Fluisterwolk.”

De dag erna, op 2 november, is het Allerzielen, de dag waarop binnen de rooms-katholieke traditie de doden worden herdacht. Tegenwoordig wordt die dag op allerlei manieren en in vele vormen geherinterpreteerd.

Volgens de organisatie van de Nacht van de Doden begeleiden een aantal kunstenaars de bezoekers “met gepaste Rouw(e) Klanken, Licht in de Duisternis, Rouwkost en Troostdrank.”

“De Veerman zet je over met zijn bootje naar het Vuureiland, terwijl om je heen water tot leven komt, opdoemende beelden de nacht verlichten, en de Fluisterwolk je omhult met alle namen, steeds meer en meer. Tot aan het ochtendgloren blijft er gelegenheid tot het bijzetten van een kaarsje. Volgens de overlevering keren tijdens de Nacht van de Doden alle zielen terug naar de aarde om hun dierbaren te zoeken. Het is de taak van ons, stervelingen, om ze aan te roepen, te laten weten waar we zijn, zodat we vanaf het ochtendgloren verenigd zullen zijn, voor één dag, tijdens de Dag van de Doden.”

De Nacht van de Doden wordt dit jaar gehouden op vrijdag 1 november 2013 van 20.00u tot 01.00u in en bij het water van het droogdok op de Y-helling van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

De toegangsprijs is 15 Euro inclusief rouwkost, troostdrank, gedenkkaarsje en muntje voor de veerman. Voorverkoop tickets gebeurt via www.nachtvandedoden.nl. Op de website is ook een sfeerimpressie van de Nacht in 2012 te zien.

Foto: LinkQ/DeviantArt


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *