Muziek als therapie

Vandaag is het Blue Monday, volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar. Goede voornemens blijken mislukt, de dagen zijn kort, donker en de zomervakantie is nog ver weg. Omdat muziek dit ‘Blue Monday-gevoel’ het best kan bestrijden roept de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT) deze dag uit tot de Dag van de muziektherapie.

Op Blue Monday – Dag van de muziektherapie worden op verschillende plekken in het land activiteiten georganiseerd. Er komen luisterpalen bij NS-stations. Op verrassende plekken vinden bijzondere optredens plaats. Muziektherapeuten houden open huis en organiseren workshops en presentaties. Cliënten zullen in de media vertellen wat muziektherapie met hen doet of heeft gedaan. Het doel van deze dag is de bewustwording van de positieve werking van muziek te vergroten. Juist in tijden waarin kritisch wordt gekeken naar de kosten in de zorg kan muziektherapie een verrassende bijdrage leveren aan het welzijn van cliënten.

Muziektherapie is nog niet zo bekend als behandelmethode, hoewel het wereldwijd al meer dan 50 jaar succesvol wordt toegepast bij kinderen, volwassenen en ouderen. Muziektherapie helpt kinderen met autisme of gedragsproblemen, volwassenen met depressie, pijn of angst en ouderen met rouwproblematiek of Alzheimer. Ieder mens beleeft muziek op zijn eigen manier. Muziek is emotie, concentratie, afleiding, blijdschap, troost, expressie en muziek schept verbondenheid. Muziektherapeuten passen de werkzame eigenschappen van muziek gericht toe bij een breed scala aan problemen. In Nederland zijn er zo’n 700 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam binnen vrij gevestigde praktijken of instellingen. Ongeveer 400 van hen zijn aangesloten bij de NVvMT.

Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in het kader van een marketingstunt van een vliegmaatschappij, en is zeker geen ‘bewezen feit’. Toch appelleert het aan een gevoel dat iedereen kent. Wanneer er dan toch een meest deprimerende dag van het jaar is ‘vastgesteld’ en iedereen daarom misschien wel een beetje muziektherapie kan gebruiken, is dit de dag bij uitstek om bekendheid te geven aan deze vorm van therapie. 

Meer informatie:

www.dagvandemuziektherapie.nl
Facebook: www.facebook.com/muziektherapienl
Twitter: @muziektherapie

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *