Mozeshuis gaat sluiten

Er komt een einde aan 45 jaar activiteiten in het Mozeshuis, waartoe ook de exploitatie en programmering van de Mozes & Aäronkerk behoorden. Op 2 maart 2014 sluit de Stichting Mozeshuis definitief haar deuren.

De Stichting Mozeshuis is een van de maatschappelijk–culturele instellingen in Amsterdam waarvan sinds 2010 de subsidiebijdrage van de gemeente stapsgewijs gehalveerd is. Het op eigen kracht opvangen van deze financiële tegenvaller bleek niet haalbaar, ondanks alle pogingen daartoe. In 2012 vond reeds een reorganisatie plaats en op 18 februari 2013 trad, vol enthousiasme, de nieuwe directeur aan. Zij ontwikkelde nieuwe activiteiten en programma’s en vervolgde de reeds ingezette gesprekken met enkele grote fondsen. Door het economisch tij bleven grote giften echter uit en waren ook de inkomsten uit verhuur van kerk en zalen onvoldoende om het financiële gat te dichten. 

In het najaar bleek dat er opnieuw gedwongen ontslagen zouden moeten volgen en dat de verkoop van het inmiddels te duur geworden pand van het Mozeshuis noodzakelijk werd om een faillissement te voorkomen. Een reddende hand werd uitgestoken door de Minderbroeders Franciscanen. Ooit bewoners van het pand en vanaf het eerste uur nauw verbonden met de Stichting, besloten zij om het pand terug te kopen van de stichting. Hiermee wordt een faillissement voorkomen en kan er tot ontbinding van de stichting worden overgegaan. 

De Minderbroeders Franciscanen hebben geen plannen voor het zelf in gebruik nemen van het pand maar zijn per direct op zoek naar een nieuwe koper die het pand weer op eigen wijze invulling kan geven. 

Het bestuur betreurt het ten zeerste dat Amsterdam een instituut verliest dat gedurende tientallen jaren een plek bood aan velen die zich inzetten voor gemeenschapszin en de verbinding tussen mensen in de stad en daarbuiten.

Foto: S Sepp/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *