Mooie mensen doen het goed op de arbeidsmarkt?

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat mooie mensen het beter doen op de arbeidsmarkt. Wat zegt dat over onze opleidingen en de mediatisering van de samenleving?

Het gaat om uiterlijk?

In een stuk op de site van RTL wordt over uiterlijk gesproken. Het neigt wat richting “mooie mensen”, waar er nog wordt opgemerkt: “Elke centimeter lengte extra verhoogt de kans op een hoog inkomen met vijf procent”. Leuk om te schrijven, maar het gaat ergens anders over maatschappelijk gewaardeerde uiterlijke kenmerken.

Op de site van het SCP zelf wordt het wat genuanceerder gebracht. Naast uiterlijk zou het ook om zelfvertrouwen en fysieke gezondheid gaan. Op de site van het SCP staat: “Voor de kans op werk zijn uiterlijk en zelfvertrouwen minstens even belangrijk als werkervaring en opleiding”. Onderzoeker Cretien van Campen zegt hierover in de Volkskrant: “‘Er is al veel onderzoek naar de sociale rol van uiterlijk gedaan en ik had ook wel verwacht dat het van invloed zou zijn, maar dit is wel erg veel”.

Social media als digitaal toneel

Een reden dat uiterlijk en aantrekkelijkheid steeds zo’n grotere rol gaat spelen kan zijn de prominente plek van social media. Social media maakt van het leven haast een performance. Politici voelden deze druk al langer, waar zij werden uitgedaagd als mooie poppetjes krachtig op te treden. De overtuigingskracht waarmee zij dingen zeiden werd belangrijker dan de inhoud.

Ook voor werknemers kan dit nu gaan gelden. Zonder gelikt LinkedIn profiel of eigen blog tel je niet meer mee. Misschien wil je dat niet uit onzekerheid of omdat je niet zo’n sterke mening hebt, maar je moet wel. Van lezen wat je te zeggen hebt op je blog tot kijken waar je op vakantie bent geweest op facebook: selectie vindt steeds meer plaats op basis van je online performance.

Deflatie van diploma’s

Dat uiterlijk steeds doorslaggevender wordt bij sollicitaties betekent iets anders: diploma’s worden steeds minder waard. Dat komt misschien door inflatie, waar het steeds minder een onderscheidend vermogen heeft. Het is tegelijkertijd ook verdrietig voor mensen met ambitie die niet voor de camera willen. Het diplpma moest ook garantie bieden.

Als je niet zo rap van de tong bent of zo zelfverzekerd, dan maakte dat niet uit. Je kon een studie doen en met een diploma op zak had je een short-cut, een edge: met die baan zat het dan wel goed. Dat lijkt nu steeds minder het geval te zijn. Een diploma lijkt eerder een voorwaarde te worden voor een baan waar iedereen al aan voldoet. Dat is verdrietig voor talent zonder zelfvertrouwen.

Lees Sociaal en Cultureel Rapport 2014: tweede cluster in Week van het verschil op de site van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Lees ook het artikel Opleiding? Het gaat om je uiterlijk bij sollicitaties op de site van RTL Nieuws.

Lees ook het artikel Bij sollicitaties gaat het om de looks, daarna pas om de capaciteiten op de website van de Volkskrant.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *