Moderne spiritualiteit in Oost en West

De roep die uit de huidige globaliserende samenleving in alle culturen opklinkt, is om diepgaand kennis te nemen van elkaars opvattingen en levensvormen.

Wie in het Westen tradities als het Tibetaans boeddhisme, de islam, zen of het taoïsme wil begrijpen kan niet volstaan met een aantal kreten uit de populaire literatuur. Indringende kennismaking met het gedachtegoed van andere culturen vraagt om een open houding gekoppeld aan diepgaand ‘leren’. Zowel in Oost als West omvat filosofie meer dan teksten alleen. Mensen ‘wonen’ in tradities – en dat is hoe kennis tot wijsheid wordt.

Ooit dichtte T.S. Eliot:
‘Where is the life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?’
Tegenwoordig kunnen we nog toevoegen: Where is the information we have lost in data?

Je kunt uit data niet vanzelfsprekend informatie verkrijgen. Er moet iets bijkomen wat die data zelf niet aanreiken, namelijk het vermogen om patronen te zien en verbanden te leggen.
Je kunt uit informatie niet als vanzelf kennis opbouwen. Er moet dan iets aan worden toegevoegd wat die informatie zelf niet verschaft, namelijk ervaring.
En van kennis kun je niet zomaar wijs worden. Het gaat er dan ook niet langer om een afgesloten hoeveelheid wetenschap te bezitten, maar om een open houding, om doorleefde ervaring. Daarom is wijsheid vaak gekoppeld aan tradities, niet omdat ze altijd maar uitgaat van het verleden, maar omdat ze in de praktijk geproefd kan worden en in de praktijk beproefd is.

Data en sprekers                       
2 en 9 okt. 2013     Dr Hein van Dongen Pragmatisme, spiritualiteit en ervaring
16 en 23 okt. 2013   Dr René Ransdorp   Taoïstische filosofie
30 okt, 6 nov. 2013 Dr Bert Mulder           Spiritualiteit in organisaties
13 en 20 nov. 2013 Dr Jan Bor               Spiritualiteit zonder vaste paden

Openingslezing op 1 september 2013, 11.00 uur door drs Welmoed Vlieger en dr Hein van Dongen

Locatie
Vrije Gemeente, Johannes Vermeerstraat 19, 1071 DK Amsterdam.

Tijden
Openingslezing (zondag 1 september) van 11.00 tot 12.00 uur
de blokken op woensdagen van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur.

Kosten
De inschrijvingskosten voor de hele serie zijn € 150,- Het is ook mogelijk per blok van twee hoorcolleges deel te nemen, mits daarvoor nog voldoende plaatsen zijn. Dat kost dan € 50,- per blok. Dit is inclusief lesmateriaal en koffie/thee/water.

Aanmelden
Via het inschrijfformulier. Na inschrijving ontvangt u automatisch een bevestiging van inschrijving en (enkele dagen later) een factuur.

Afbeelding: Altoing/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *