Moderne kunst en spiritualiteit in het Stedelijk

Van oudsher zijn religie en kunst nauw verbonden, waarbij religieuze kunst bestemd was voor kerkelijke gebouwen, figuratief en begrijpelijk.

Vanaf het einde van de 19e eeuw laten veel kunstenaars zich inspireren door spirituele bronnen, zoals het christendom en het jodendom of mystieke stromingen waaronder de theosofie en de kabbala. Hieruit ontstaat moderne kunst die spiritueel is en seculier; niet voor de kerk maar voor het museum.

Deze figuratieve of abstracte kunst vraagt van de toeschouwer een geoefend oog en wordt toegankelijker door kennismaking met het gedachtegoed van de kunstenaar. Voorbeelden uit de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn Kandinsky, Mondriaan, Malevich, Rothko, Newman, Kiefer en Marlene Dumas. Reden genoeg, nu het museum weer open is, om de kennismaking te hernieuwen.

Ieder kunstwerk is het kind van zijn tijd en, in veel gevallen, de moeder van onze emoties 
W. Kandinsky

De lezing wordt muzikaal omlijst door Tooske Hinloopen (piano).

Datum: zondag 20 januari 2013
Spreker: prof. dr Peter Idenburg
Locatie: Vrije Gemeente, Johannes Vermeerstraat 19, Amsterdam
Aanvang: 11.00 uur (tot plm. 12.00 uur)
Toegang: € 6,- (kaarten aan kassa)

Bron: Human.nl
Afbeelding: ‘Several Circles’ van Kandinsky

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *