Minisymposium: De mens en zijn genius

Het eerstvolgende minisymposium van Filosofie en spiritualiteit zal op 9 mei gaan over ‘De mens en zijn genius’. Sprekers zijn dr. David Roef (Maastricht) en professor Hans Gerding (Leiden).

Het programma in grote lijnen:

Inleiding:
Veranderd bewustzijn en anomale ervaringen
Em. prof. dr. Hans Gerding

In kunst, wetenschap en filosofie, in het dagelijks leven, in dromen en in rituelen, ervaart de mens inspiratie. Die ‘inblazing’ gaat dikwijls gepaard met veranderde bewustzijnstoestanden die men zocht of waardoor men overvallen werd. Eenmaal in zo’n toestand heeft men daar wel of niet ‘controle’ over. Onze cultuur komt voor een groot deel voort uit ‘inspiratie’. In deze inleiding worden enkele overeenkomsten en verschillen van deze bewustzijnstoestanden belicht aan de hand van ‘dissociatie’.

Hans Gerding, was bijzonder hoogleraar ‘Metafysica in de geest van de theosofie’ aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden en was directeur van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht.

De mens en zijn genius.
Op zoek naar de antieke bron van genialiteit.
Dr. David Roef

Is voor de moderne mens genialiteit synoniem geworden voor hoogbegaafdheid, in verschillende tradities wordt genialiteit gezien als een religieus fenomeen. Genialiteit is een gave aan de mens van zijn genius, van wat de Grieken de daimoon noemden en sommige mystici de hemelse tweeling. De genius is een Ander dan mijzelf, maar tegelijk correspondeert hij met mijn diepste wezen. Aan de hand van het werk van godsdienstfilosoof Henry Corbin en klassieke bronteksten wordt de paradoxale aard van onze genius nader besproken.

David Roef bestudeert ruim 25 jaar zowel de antieke als de moderne theosofie waarbij zijn belangstelling de laatste jaren vooral uitgaat naar de christelijke wijsheidstraditie. Hij is werkzaam als universitair docent strafrecht aan de Universiteit Maastricht.

Datum: vrijdag 9 mei 2014
Plaats: Universiteit Leiden, Huizingagebouw, Doelensteeg 16, zaal 004
Tijd: 13.30 – 17.00 uur (toegang gratis)

Foto: Sputnik Media/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *