Mindful Analysis als levenskunst

Dezer dagen rond ik een intensief traject met een verbaal begaafde, intelligente dame af. Intensief, verbaal begaafd, intelligent. Dat zijn drie kenmerken die wel tot goed resultaat moeten leiden bij deze manier van werken en ja, dat is ook het geval.

Toch is het in geen geval een must om een Mindful Analysis-traject tot welslagen te laten komen.

Dat deze methodiek een vorm van het beoefenen van levenskunst kan zijn, is ook niet gelogen. Sterker nog, een van de belangrijkste denkers die mij heeft geïnspireerd en dat nog steeds doet, is Foucault. Het gaat om een gedegen, gestructureerd zelfonderzoek in geschreven taal. Ten eerste met als doel om tot verinnerlijking te komen, tot zelfreflectie en vanuit een rustige positie observeren van het eigen bestaan. Ten tweede om met de bevindingen op een weloverwogen manier het leven weer in te stappen met als het goed is de positieve effecten daarvan op de relaties en het functioneren in de eigen context.

De taal is daarbij de wereld die betreden kan worden, het vehikel dat ordent en structureert en soms, zeker bij de dame van deze week, verleidt tot nieuwe beelden en visies op het leven, haar plaats daarin en hoe het nu verder moet.

Want de taal is, zoals Foucault het noemde, geen merkteken meer van het leven en de natuur. De mens heeft zich losgezogen van die systemen en staat op zichzelf. Kan de taal gebruiken, en zich erdoor laten leiden. Niet teveel, niet te lang, niet altijd.

Als de hedendaagse filosofen zoals Joep Dohmen en anderen oproepen tot levenskunst, dan bedoelen zij ook de mensheid te willen ‘redden’ uit de oppervlakkigheid, de snelheid, de grofheid en het eenvoudige, maar o, zo stressvolle streven naar instant geluk en succes. Het ‘goede leven’ is niet iets wat instant, met een zoemsessie of liever nog een pilletje, te bereiken is. Het is een vaak levenslang proces van ervaring, oefening, training, creatie en reflectie. Nee, zo zit de maatschappij niet in elkaar, al zou je denken dan met de nieuwe roep om verbinding, stilte, het nieuwe werken en de zogenaamde ‘slow’-varianten (slow life, slow management) zich wel enigszins een verandering voltrekt.

Helaas is men in de snelle wereld zo gewiekst geworden in hypen, in communiceren, in mediagebruik op alle niveaus, dat ook deze zaken worden uitgewoond, containerbegrippen worden, en als nieuw, hip en van voorbijgaande aard worden toegevoegd aan de hedendaagse lifestyle.

En daar hoort internet dus ook bij, het is ‘part of life’.

Dat nu juist via het schrijven op de computer, het creëren van eigen teksten in je eigen vertrouwde virtuele ruimte, je eigen interface, er zo’n diepgaande zelfreflectie kan plaatsvinden, opent perspectieven.

En niet zo’n beetje, want de eerdergenoemde dame is allang niet meer de enige die via deze weg haar mooie, zelfgevonden en vernieuwde weg zal vervolgen. Velen zijn haar voorgegaan en ik mag hopen dat velen haar nog zullen volgen.

Dus terwijl een groep (voornamelijk intellectuele heren in academische kring) zich bezighoudt met hoe we in hemelsnaam de oude filosofen weer tot leven kunnen roepen, is hun boodschap al lang en breed tot de in zichzelf en het leven geïnteresseerde (meestal) vrouw, doorgedrongen.

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *