Mijn zoontje is een slechte god

Mijn zoontje van bijna één jaar is een slechte god. Zijn speelgoed-Ark van Noach heeft hij laten zinken. Waarom hij alleen een kameel heeft gered, is voor mij een raadsel. Maar ja: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

God is nu even niet een oude man met een baard op een wolk. Hij is nog behoorlijk kaal en heeft van die schattige bolle wangetjes. Ik kijk er van een afstandje naar en voel me eigenlijk zelf ook een beetje god. Ik overzie mijn zoon, zoals de bijbelse God zijn volk overzag. Wanneer ik mijn zoon in de steek laat, hem niet meer verzorg, is hij verloren, precies zoals het volk Israëls zonder de hulp van God.

Dat besef zet je aan het denken over het idee God. Want is God een almachtig wezen dat op ons neerkijkt, of moeten we God veel menselijker zien? Zijn wij niet allen God, met onze verantwoordelijkheden richting anderen toe?

In de Bijbel lezen we dat God ontfermt, beschermt en bewaakt. Maar ook dat hij straft en oordeelt. Dat zijn eigenlijk precies dezelfde taken die mijn vaderschap met zich meebrengen. Ik ontferm me over mijn zoon, bescherm hem, bewaak hem. Bij opvoeden hoort ook straffen, al heb ik het liever over het stellen van grenzen.
Zo’n goddelijke relatie beperkt zich niet tussen vader (of moeder) en zoon. In de maatschappij om ons heen zien we het overal terug. Mensen die zich over een ander ontfermen, die anderen beschermen en bewaken en uiteraard ook straffen en oordelen.

De taken die in de Bijbel aan God worden toebedeeld zijn eigenlijk ook onze eigen taken als mens onder mensen. Het is daarom misschien goed om God niet in de Hemel te zoeken – of waar dan ook. Het is misschien veel beter als we er voor zorgen dat we zélf als God handelen. Een liefhebbende God uiteraard die onder mensen wil zijn, want dat wil de bijbelse God ook.

Laten we God dus niet zoeken, laten we God worden. Wat mijn zoon betreft: ik heb er vertrouwen in dat hij op een keer niet alleen de kameel, maar de hele dierenparade en Noach en zijn familie zal sparen.

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *