'Mijn vrijzinnigheid heeft de vorm van mystiek'

Annemiek Schrijver is de eerste van vijf sterke vrouwen, die Zinweb in samenwerking met de Nieuw Vrijzinnige Omroep (NVO) portretteert in de reeks ‘Vrijzinnige Vrouwen’. We hebben haar gevraagd naar de kracht van vrouwen, de betekenis van vrijzinnigheid en de manier waarop ze een alom gerespecteerde interviewster is geworden.

In dit filmpje geeft ze onder andere aan dat: “De opdracht van vrouwen is ontvangen.” Nieuwsgierig wat ze daarmee bedoelt? Kijk hieronder!


See video

Achtergrond

Annemiek Schrijver doorliep en voltooide het conservatorium in Hilversum, waar zij de opleiding Schoolmuziek volgde. Met het diploma op zak begon zij in Barneveld met lesgeven aan verstandelijke gehandicapten. In de tussentijd gaf zij ook muziekles aan geriatrische patiënten en werkte zij als verslaggever bij het TROS radio 4-programma Finale. Bij de KRO was ze jarenlang documentairemaker van het programma Damokles. Hiervoor viel zij in 1996 in de prijzen; voor haar documentaire Vrouwenvluchtheuvel, over een Arabisch vrouwenbadhuis in Amsterdam. Annemiek ontving de ADO Mediaprijs.

Via talloze programma ’s bij KRO- en NCRV-radio belandde zij in 2001 voor de televisiecamera’s. Haar debuut roman ‘Rachab’ is februari 2007 verschenen bij Prometheus. Komend voorjaar verschijnt ‘Verlicht en verlost’, een briefwisseling met Hein Stufkens over boeddhisme in het dagelijks leven. (Ten Have)

Het vervolg

Over twee weken zetten we Schrijfster Miek Pot in de schijnwerpers. Een tipje van de sluier:

“De kracht van de vrouw, zeker spiritueel gezien, is dat ze heel holistisch zijn. Mannen kunnen met dingen bezig zijn en zich dan afkoppelen. Bij vrouwen gaat dat gewoon niet.” 

——————————————————————————————————————————————————-

Zinweb wil met deze filmpjes de status van vrijzinnigheid bij deze vrouwen achterhalen. Zien hoe zij zowel privé als professioneel vrijzinnigheid uitdragen en een blik werpen op de betekenis van vrouwelijke vrijzinnigheid voor de toekomst.

Discussieert u mee? Herkent u zich in deze vrouwen? Wat wel/niet? 
Hoe ziet u de rol die vrouwen in de toekomst van vrijzinnigheid? 

 


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *