Midwintermijmering

In Het Vermoeden zijn al heel wat mensen voorbijgekomen die vertelden dat ze zich vooral door de buitenwereld genoodzaakt voelden een bepaalde duidelijk omkaderde identiteit aan te meten. Wie zeggen de mensen dat ik ben? Homo, vluchteling, moslim, christen, oud, gehandicapt, uitgeprocedeerd? Vrijzinnig, evangelisch, dogmatisch of alledaags spiritueel? Van Paulus of van Petrus?

Deze verhalen heb ik natuurlijk altijd vol belangstelling aangehoord, maar tot nu toe nooit zelf aan den lijve ondervonden. Tot de dag van vandaag, nu een nieuwe en ook best opwindende tijd aanbreekt. Omdat de kleine levensbeschouwelijke omroepen door Den Haag worden afgeserveerd, is de vraag hoe die zo springlevende spirituele behoefte in dit land toch binnen het omroeplandschap vorm kan blijven hebben. Waar vinden de boeddhisten, de hindoe’s en de joden nu onderdak?

En hoe gaat de IKON de bocht van de NCRV naar de EO nemen? Hoe wilt gij zijn ontvangen? Hoe wilt gij zijn ontmoet?

Ben ik een alledaagse spirituele presentatette die via het boeddhisme haar buitengewoon confessionele christelijke wortels herontdekt? Of een klassieke muziekliefhebber die dankzij een dienstbaarheidsneurose permanent in de vraagstand is geschoten en zodoende geheel toevallig levensbeschouwelijk interviewer is geworden? Onzinnige vragen. De mystica in mij zegt “En en, inplaats van of of.” We zijn niet uit een stuk, we zijn een heel volk. Toch, ja juist daarom is het best boeiend om niet alleen vanuit je eigen vensters naar buiten te kijken, maar ook de nieuwsgierige buurvrouw te spelen. Wat zie je dan?

Ik doe mijn ogen dicht en stel me voor dat ik langs mijn eigen ramen drentel en stiekem naar binnen gluur, vol verwachting van de chaos die ik daar ongetwijfeld aan ga treffen. Een stoffige warboel van aannames, vaardigheden, teleurstellingen, aangepast en laf gedrag, ontroeringen en overtuigingen. Ik tuur door twee groenige vensters.

Maar ik zie niets. Een lege ruimte. Het moet wel advent zijn hier. De kraamkamer is op orde. Wachtend op het Kind dat een ontvangend hart zoekt.

Annemiek Schrijver
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *