Menno Simonslezing live te beluisteren!

De Menno Simonslezing is vandaag vanaf 14.45 uur via het internet te beluisteren.

Voor Windows Media Player gebruik de volgende link:
http://www.stream24.net/tune-in/r8683.asx

Voor Itunes gebruik de volgende link:
http://rs2.stream24.org:8840/listen.pls

Voor WinAmp gebruik de volgende link:
http://www.stream24.net/tune-in/r8683.pls

Direct een vraag stellen of reageren? Stuur een mail naar mennolezing@doopsgezind.nl en wie weet wordt uw vraag ingebracht in de discussie. 

Menno Simonslezing
De lezing van De Swaan, die vanmiddag plaatsvindt  in Leeuwarden, zal gaan over het onderwerp ‘massaal geweld als manifestatie van het kwaad’. 

‘Met deze lezing’, vertelt voorzitter Otto Bleker, ‘willen we onze rol en positie als klein kerkgenootschap in een snel veranderende maatschappij bediscussiëren. Maar dan door iemand van buiten onze eigen geloofsgemeenschap, een prominent op zijn of haar eigen vakgebied. De Swaan is dat zeker en we zijn dan ook zeer content dat hij bereid is de eerste Menno Simons-lezing te verzorgen. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden, waarbij we kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat belangrijk is voor doopsgezinden. Het onderwerp ‘massaal geweld’, en dan vooral de vraag hoe mensen daar toe komen, is een belangrijk thema voor doopsgezinden, voor wie vrede en geweldloosheid doorgaans een belangrijk aspect van hun geloof vormen.’ 

De Swaan won in 2008 de P.C. Hooft-prijs en werd daarnaast bekend als columnist van NRC Handelsblad. Momenteel werkt De Swaan aan een boek over massaal geweld, een onderwerp waar hij zich al geruime tijd mee bezig houdt. ‘Nog niet zo lang geleden gold de opstandigheid tegen God als het ergste kwaad’, vertelt De Swaan. ‘Nu zijn mensen eerder geneigd om massaal geweld te zien als het ergste kwaad dat er is. En steeds zoeken geleerden naar het moment in de geschiedenis dat de mens tot het geweld verviel. Ze komen tot hun daden omdat ze in een bepaalde situatie terechtgekomen zijn. Massamoordenaars zijn gewone mensen. Het zijn de regimes die mensen tot massamoordenaars maken. Jij en ik zouden tot hetzelfde in staat kunnen zijn’, zo blikt De Swaan alvast vooruit. 

De Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en wordt gehouden op zaterdag 20 oktober 2012, aanvang 14:45, in het kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Leeuwarden (Wirdumerdijk 16). De toegang is gratis en staat open voor alle geïnteresseerden. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *