Menno en Kees (9) Menno schuurt

Begin mei en al meer dan dertienhonderd mensen zagen al de voorstelling ‘Menno Simonszoon, geloof, hoop en twijfel uit het hoge Noorden’. De tournee is in volle gang en wij gaan lekker, mijn collega Juul Beerda en ik.

De teller staat op vijftien voorstellingen. Apeldoorn (try-out), Amsterdam (20 minuten), Fredeshiem (twee keer vol), Drachten (weer een mooie Vermaning, Drachtster turf), Hilversum (overvolle bak in buurtcentrum), Deventer (matig enthousiasme in verzorgingshuis), Franeker (voor een volledig Fries publiek, choco-kaatsballen), Werkhoven (oecumenische gemeente in een voormalig klooster), Aalsmeer (goedlachs en prachtige bloemen), Beverwijk (zo gastvrij, bijna honderd mensen), Leeuwarden (in Menno’s land, waar Sicke Freerks zijn einde vond), Apeldoorn (onze eigen stad, overvolle Vermaning), Baarn/Soest (overweldigende belangstelling).

Waar ik aan moet wennen, is dat sommige mensen de voorstelling te grof vinden. Een Menno die openlijk zingt over ‘tieten en kont’, dat gaat sommige doopsgezinden te ver. Maar hij wordt er wel mens van! En dat precies zo’n man, met zijn zwakke kanten, een dapper en toonaangevend kerkleider kan worden, dat is bijzonder. Toneel moet en mag uitlokken, dat is waar. Maar ik maak het liefst ik een voorstelling waar iedereen blij vandaan komt. Ik ben een ‘pleaser’.

Het is dus bijzonder om eens een voorstelling te maken die schuurt en die mensen ongemakkelijk op hun kerkstoelen laat zitten. Dat de voorstelling bij katholieken weerstand oproept, kan ik mij voorstellen. Menno´s scheldkanonnade tegen de priesters in zijn tijd, integraal opgenomen in de voorstelling, is behoorlijk pittig. Ook op andere momenten krijgen de katholieken er fors van langs. Mooier kan en wil ik het niet maken. Een feit is dat geen andere geloofsrichting dan de dopersen zo zwaar geleden heeft onder de vervolging door de roomse inquisiteurs. Het is een onlosmakelijk deel van de katholieke geschiedenis, een zwarte bladzijde.

Kees Posthumus
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *