Menno en Kees (16) Einde tournee

Op zondag 27 november komt er een einde aan onze tournee met ‘Menno Simonszoon, geloof, hoop en twijfel uit het hoge Noorden’. Wij spelen onze laatste voorstelling in Warns, Friesland, in cultureel centrum De Spylder, aanvang 20.00 uur. Het totaal aantal bezoekers zal uitkomen op circa 3.200 mensen.

Het afscheid van Menno gaat me spijten. Hij was van de drie personages (naast Arminius en Calvijn) de meest boeiende figuur om te spelen. De twee anderen waren kamergeleerden, Menno was vrijwel ongeschoold  uit de Friese klei getrokken. Misschien spreekt dat mij aan: ook uit een boerendorp, ook nooit mijn universitaire studie afgemaakt. De twijfel die hij had over zijn uitgang uit het pausdom laat zich verbreden. Wat doe je als je belangrijke beslissingen moet nemen? Voor Menno stond niet minder dan zijn eigen leven op het spel. De keuze voor het doperdom kon hem letterlijk de kop kosten.

Van de drie voorstellingen is ‘Menno’ de meest theatrale van de drie. Juul en ik groeiden door, vooral dankzij onze regisseur Heleen Hennink. Spanningsbogen, overgangen, snelle stemmingswisselingen; Heleen weet wat nodig is en weet ons te vertellen hoe wij dat moeten doen. Dat kost mij zeker de nodige moeite, maar het lukte doorgaans.

De afgelopen weken beleefden we vele hoogtepunten. In Zevenhuizen, voor een protestants publiek die de week daarvoor een informatieve avond over het doperdom hadden georganiseerd. Gratis publiciteit voor de dopersen! In Aerdenhout, voor de Religieuze Kring, in een volle kerkzaal in hun prachtige gebouw te midden van andere villa’s. In Lochem, waar remonstranten uit Lochem en doopsgezinden uit Winterswijk samenwerkten en tachtig betalende bezoekers de voorstelling zagen. In Schagen, volle Vermaning, waar wij ook weer zo gastvrij ontvangen werden en ons omkleedden in een superklein keukentje met glazen deur. In Zaandam, in die prachtige oude Vermaning aan de Zaan, met een publiek dat bij de eerste grap al lachte, en twee toegiften. In Rottevalle, bij Drachten, voor een volledig Fries publiek, zodat de teksten van ‘mem’ mooi binnenkwamen.

Aan die prachtige tournee van 39 voorstellingen komt nu een einde. In december nemen wij de voorstelling op voor NCRV-radio ‘Schepper & Co’. Daarna valt het doek voor ‘Menno Simonszoon’.

Kees Posthumus
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *