Menno en Kees (12) En voort gaat ie

Op vrijdag 9 september gaat de Menno-tournee weer volop lopen. Wij beginnen aan de tweede helft. In drie dagen spelen wij drie voorstellingen, in Middelburg en Goes en op Texel. Deze zomer deden we Terschelling aan met een goedbezochte en goed ontvangen voorstelling in de kleine Vermaning op West-Terschelling. De week daarop volgt Vlieland. Helaas komen we niet op Ameland.

Een van de meest boeiende liedjes uit de voorstelling is het liedje over de doopsgezinde martelaren, ‘Geroerd ben ik van binnen en zing mijn liedje trots’. Menno bezingt hierin het lot van een onbekende doopsgezinde held. Laat ik zeggen: het tegenbeeld van de onbekende soldaat. Hij laat alles in de steek ‘zijn huis, zijn geld, zijn vrienden’ om de kant van de dopersen te kiezen. Hij wordt opgepakt en verbrand. Maar hij ondergaat dit lot met waardigheid en kalmte, ‘zo vriendelijk als zij waren, recht Christus’ martelaren’. Op de brandstapel beginnen hij en zijn geloofsgenoten te zingen, tot verbazing van hun beulen.

Deze scene brengt je midden in een wereld vol geweld bij het alternatief van geweldloosheid, waarin de doopsgezinden een lange en beproefde traditie hebben. In de jaren tachtig en negentig was ik daar ook volop mee bezig. Dankzij Menno komt het opnieuw op mijn pad. Er is een alternatief voor wapengekletter en bombardementen. Dat alternatief kent niet de lobby’s van wapenfabrikanten. Het wordt gediend door stille strijders, die vanuit hun overtuiging niet anders kunnen dan afzien van geweld.

Het lied is ook boeiend omdat ik het, dankzij onze regisseuse, anders zing dan gedacht. Niet zielig of dramatisch, maar als een beschonken kerel in een kroeg. Menno probeert zijn verdriet te vergeten door luid en hartstochtelijk te zingen, zijn toevlucht te nemen in een lied. De accordeonist moedigt hem aan ‘je kunt het, Menno!’ En hij kan het, maar onder dat dronkemansgelal ligt verdriet en onmacht, bij het leed dat de dopersen treft. Elke voorstelling opnieuw is dit lied een artistieke uitdaging.

Kees Posthumus
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *