Menno en Kees (11) Zwarte bladzijde

‘Priesters? Bedorven, ongoddelijk en vleselijke boeven zijn het, ontuchtige mensen vol van ondeugd en bedrog’. Zo begint Menno’s scheldkanonnade tegen de priesters van zijn tijd. Kort daarvoor was hij zelf nog zo’n priester, voordat hij de keuze voor het doperdom maakte. Als hij eenmaal dopers is, moet hij niets meer van hebben van dat ‘huichelachtige volkje van celibataire godsknechten’.

Deze tirade tegen de priesters is een van de originele Menno-teksten in onze voorstelling. Jawel, het is Menno, de doperse voorman zelf, die zo goed kan schelden. Katholieken of ex-katholieken in de zaal moeten even slikken als ze deze harde woorden horen. Het lichte gespot met de mis wordt ook niet op prijs gesteld. Na afloop doen doopsgezinden er alles aan om de goede lokale oecumenische contacten te redden.

Mooier kan en wil ik het opnieuw niet maken: vele doopsgezinden zijn over de kling gejaagd, omdat ze het aandurfden af te wijken van de geldende rooms-katholieke leer. Geëindigd op brandstapel, onthoofd op het schavot van de beul, verdronken als jonge katjes. Het staat opgetekend in al die liedjes en verhalen over doopsgezinde martelaren.

Ik haal die oude koe weer uit de sloot, op gezag van Menno. Katholieken moeten erkennen dat deze geschiedenis staat geschreven op een van de zwarte bladzijden in hun geschiedenisboek. Anno 2011 is het de vraag wat zij en wij ervan leren. Het zou je kopschuw moeten maken voor elke vorm van godsdienstfanatisme. En gevoelig voor het feit dat bijna elke godsdienst deze intolerantie tegenover andersdenkenden in zich draagt.

Maar het kan ook allemaal weer goed komen. Na een van de voorstellingen, die voor de Landelijke Federatie van Doopsgezinde Zusterkringen, vertelde de voorzitster hoe de rooms-katholieke kerk en de doopsgezinde gemeenschap wereldwijd jaren achtereen met elkaar hebben gesproken over hun verschillen. Dit proces werd afgesloten door de vrede te tekenen.

Is het allemaal net weer voor elkaar, komt er zo’n acteur die de zaak weer oprakelt!

Kees Posthumus
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *