Menno en Kees (10) Geile Gillis

In zijn leven moest Menno dikwijls in debat met mensen binnen en buiten de doperse beweging. Hij moest op vele velden schaken, was voortdurend bezig ruzies op te lossen en geschillen uit te vechten (geweldloos). In de voorstelling ‘Menno Simonszoon’ hebben we dat vormgegeven door een bingo.

In de zaal liggen kaarten met nummers en namen. Juul draait aan de bingomolen, trekt een nummer, waarna degene met dat nummer hardop de naam roept die op de kaart staat. Dan richt ik het woord tot hem of haar.

Zo ook Gillis van Aken, beter bekend als geile Gillis. Ook hij was eerst een katholiek priester voordat hij het licht zag en overstapte naar de doperse beweging. Daar wordt hij een ijverige doper en prediker, hij doopt er honderden. Menno ziet in hem een bekwame doperse leider, maar dan blijkt dat Gillis ´iets te vaak zijn lul achterna is gelopen´. Hij deelt het bed met andere vrouwen, vrouwen van anderen en zelfs vrouwen die hij doopt. Menno reageert zo: ‘ Geitengat! Zoldersnol! Nooit doen, gewoon afblijven, hou je hormonen maar onder controle of sla desnoods de hand aan jezelf!’

Een zin die vooralsnog rechtsreeks van toepassing zou kunnen zijn op Dominique Strauss Kahn.
Menno neemt Gillis daarna weer in genade aan. Zo zwaar tilde hij nu ook weer niet aan deze misstappen. Als hij dan in Noord-Holland de fanatieke bekeerling uit hangt, jagen de dopersen hem weg. Goeie ouwe geile Gillis sterft uiteindelijk op het Steen te Antwerpen.

In de voorstelling in Elspeet, voor honderd aandachtige doopsgezinde zusters, kwam er na afloop een mevrouw naar me toe. Zij vond dat Gillis er in het algemeen in de doperse geschiedenis wat bekaaid van af kwam. Daarom hadden zij en haar man destijds besloten om hun boot ‘Gillis van Aken’ te noemen. Als de sluiswachter bij het schutten de verschillende schepen naar voren riep, zat daar tussen allerlei suffe namen opeens de stoere naam van ‘Gillis van Aken’.

Kees Posthumus
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *