Mennisten in de Gouden Eeuw

Nelleke Kan – Misschien hebt U afgelopen winter ook genoten van de televisieserie over de Gouden Eeuw. Terecht spreekt dit tijdperk tot de verbeelding en altijd weer blijkt het mogelijk om nieuwe gezichtspunten naar boven te halen. De serie is voorbij, maar er is toch wat duurzamers gebleven. Niet alleen kunnen wij met een boek nog lang nagenieten, ook op de website van de serie is van alles te beleven.

En dan is er een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Die neemt een flink stuk van het oude gebouw in beslag. Je dwaalt langs politieke gebeurtenissen, VOC-schepen en trekschuiten en ziet mooie nieuwe ontdekkingen in de wetenschap. Na heel wat trappetjes op en af kom je in een zaal over godsdienstige diversiteit en verdraagzaamheid. Elke geloofsrichting zijn eigen Bijbel, ze mochten allemaal gedrukt worden in ons land.

Anders dan in het boek en de televisieserie is daar een aparte hoek gewijd aan de doopsgezinden. Helaas wordt dat op de Engelse tekstbordjes met ‘baptists’ vertaald. Die bordjes vermelden ook dat zij zelfstandig zijn en sober, al krijg je niet direct die indruk bij het schilderij van David de Neufville met vrouw en dochter. Deze zijdefabrikant woonde aan de Herengracht 476 en bezat buitenhuis Meer en Berg in Heemstede. In ieder geval worden doopsgezinden betrouwbaar genoemd en liefhebbers van open discussie.

Een aantal schilderijen laat zien, dat zij ondernemend zijn en van onderzoek, cultuur en natuur houden. Zo zien we op een familieportret van Sybrand de Flines en Agneta Block dat deze laatste het klaarspeelde om in ons land een ananas vrucht te laten dragen. Anthony Bierens bezat het prachtige schilderij van de ruïne Kostverloren van de hand van Jacob van Ruisdael. Bierens’ collectie bevatte naast schilderijen ook wetenschappelijke instrumenten.

Heel fijntjes is de door Tilbout Regters vervaardigde beeltenis van Suzanna van Eeghen-Block samen met haar kleinzoon Jan. Deze energieke dame overleefde haar man, zoon én kleinzoon en tilde de handelsonderneming van de familie door de jaren heen. Tenslotte is er het familieportret van David George van Lennep, die carrière in de Levantse handel maakte en jarenlang in Smyrna (tegenwoordig Izmir) woonde. De Turken vertrouwden hem, omdat hij als doopsgezinde geen geweld zou gebruiken. Het is aangenaam toeven te midden van deze menisten van vroeger, al zijn zij niet heel representatief voor de gehele broederschap. En dat de samenstellers van de tentoonstelling de Gouden Eeuw hier vrolijk doortrekken tot 1770, vinden wij niet erg.

De tentoonstelling loopt nog tot 1 september in het Amsterdam Museum Kalverstraat 92; dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Klik hier voor de site over de serie. Het boek ‘De Gouden Eeuw, proeftuin van onze samenleving’ werd geschreven door Hans Goedkoop en Kees Zandvliet. Uitgegeven door de Walburg Pers en te koop in de boekhandel.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *