Mediaopvoeding, pesten en social parenting

De organisaties gevestigd in het Kinderrechtenhuis te Leiden organiseren een informatief vierluik van programma’s over media-opvoeding, (cyber)pesten en social parenting in het voorjaar van 2014. Het Kinderrechtenhuis wil kinderen, ouders en professionals de mogelijkheid bieden over deze actuele onderwerpen informatie op te doen, te discussiëren en elkaar te inspireren. 

13 maart Altijd online! Interactieve ouderavond over mediaopvoeding met Justine Pardoen.
Tijd: 20.00- 22.00 uur
Justine Pardoen is dé specialist mediaopvoeding en bekend van boeken en websites voor ouders zoals mijnkindonline.nl, ouders.nl en mediaopvoeding.nl. Kinderen experimenteren volop met social media. Wat heeft hun voortdurende gewhatsapp en getwitter voor zin? Jongeren vergroten hun sociale vaardigheden, maar er is ook de keerzijde, onder andere cyberpesten en webcamseks. De acteurs van DNL Theatercollectief zetten een aantal spannende scènes uit een normaal gezinsleven neer met herkenbare opvoedingsdilemma’s rond het gebruik van (sociale) media. Voor ouders, leerkrachten en andere professionals die zich meer willen verdiepen in het online leven van kinderen!

In de Maand van de Filosofie (april 2014): Pesten de wereld uit!
Twee programma’s voor kinderen, ouders, leerkrachten en andere professionals. Het gesprek over (cyber)pesten is actueel. Volgens het CBS wordt 10% van de pubers online gepest. Pesten kan ernstige psychosociale gevolgen hebben voor het kind. Het Kinderrechtenhuis biedt de mogelijkheid om kennis te maken met methoden om pesten te voorkomen. 

15 april Pesten de wereld uit! – Kinderdag
Tijd: 09.15-15.15 uur
Het interactieve theaterprogramma “Superveilig” van Anne Nusselder, interactief theatermaker, wordt opgevoerd voor kinderen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Alexandra Bronsveld docenten trainer van het Humanistisch Centrum voor Opvoeding en Onderwijs en Centrum Kinderfilosofie Nederland gaat daarnaast in filosofisch gesprek met de kinderen over pesten.

17 april Pesten de wereld uit! – Volwassenendag
Tijd 13.00-17.00 uur
Voordrachten, workshops en debat over (filosofische) methoden in het onderwijs om pesten te voorkomen. Is cyberpesten erger dan gewoon pesten? Wat houdt de nieuwe, onlangs erkende KIVA methode in? Wat is de rol van ouders? Welke (filosofische) methoden zijn er voor het onderwijs? Daarnaast zal er een inhoudelijke discussie zijn met publiek en professionals over het terugdringen van pestgedrag. Met medewerking van Ad Verbrugge, filosoof en voorzitter Stichting Beter onderwijs, Gijs Huitsing, onderzoeker Universiteit Groningen, en anderen.

19 juni Social Parenting Workshopdag voor professionals over social parenting bij kwetsbare jongeren
Tijd: 15.00-17.00 uur aansluitend netwerkborrel
Kwetsbare jongeren, dakloze jongeren en ontspoorde pubers, zouden zij op het rechte pad kunnen komen en blijven met een nieuwe vorm van aanvullende hulpverlening: social parenting of sociaal ouderschap? Uit onderzoek is gebleken dat de steun van een volwassene of familielid voor een kwetsbare jongere veel bescherming biedt. In een workshop met opvoeders en professionals wil International Child Development Initiatives (ICDI) de mogelijkheden van het introduceren van deze nieuwe vorm van hulpverlening verkennen.

Locatie
Kinderrechtenhuis
Hooglandskerkgracht 17
2312 HS Leiden 

Aanmelden
Meer informatie en aanmelden: www.kinderrechtenhuis.nl 

Foto: Carissa Rogers/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *