Marion Bruggen te gast bij de IKON

In het programma Het Vermoeden van de IKON was op 11 december Marion Bruggen te gast. In het gesprek met Annemiek Schrijver kwamen haar keuze voor de doopsgezinden aan de orde, de betekenis van Anne Mankes Zernike en de deugd van de Gelassenheit.

Haar keuze voor de doopsgezinden had dertig jaar geleden te maken met het verlangen om met de gemeente te kunnen bijdragen aan een betere wereld. In haar belijdenis staat: ‘Omdat ik Christus ken, heb ik weet van een wereld waar vrede is…. Ik verwacht dat de gemeente kritisch staat tegenover onrecht dat er geschiedt. Gaandeweg ontdekte ze dat geloven niet alleen verbonden is met het streven naar een betere wereld. God laat zich ook in het onvolmaakte vinden. Geloven is bewegen tussen doen wat gedaan moet worden en wachten vanuit het besef dat je niet alles naar je hand kunt zetten. Verdraagzaamheid en zachtmoedigheid vragen om een voortdurende afweging van veranderen wat veranderd kan worden en aanvaarden wat nog niet veranderd kan worden. Geduld, ontvankelijkheid en overgave zijn belangrijk op die weg.

Heilige tekst
Haar heilige tekst is van Dag Hammerskjöld [Zweeds diplomaat, secretaris-generaal van de Verenigde Naties 1953-1961, red.]. Hij schreef enkele gedachten over de meditatieruimte van de Verenigde Naties in 1957: ‘Er is een oud gezegde dat luidt dat de zin van een vat niet in zijn omhulsel zit maar in zijn leegte.’ Bruggen verbindt deze leegte aan de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen. Ruimte om steeds weer vanuit een nieuw perspectief naar jezelf, de ander en God te kijken. Wie weet ontdek je er ook nieuwe wegen om bij te dragen aan een meer rechtvaardige en menselijke wereld. Voor Hammerskjöld ontvouwde zich die weg toen hij zijn verlangen naar erkenning en waardering los kon laten en er belangeloos voor mensen kon zijn.

Marion Bruggen is als broederschapshuizenpredikante verbonden aan een aantal doopsgezinde vakantiehuizen en conferentieoorden, o.a. Mennorode, Dopersduin en Fredeshiem. Dertig jaar geleden werd zij lid van de Doopsgezinde Gemeente Groningen. In 2010 heeft zij een derde prijs gewonnen in het kader van een schrijfwedstrijd van het blad VolZin. Duurzame spiritualiteit verbindt zij in haar winnende essay met het concept van het lege midden en de doperse deugd van de Gelassenheit. In 2011 schreef zij samen met andere doopsgezinde predikanten het boek Onderweg, Reisgids spiritualiteit.

Uitzending: zondag 11 december, 11:30-12:00 uur op Nederland 2; herhaling: zaterdag 17 december 2011, 11:00-11:30 uur, ook op Nederland 2.
Bron: Doopsgezind NL 24

Wilt u de uitzending nog eens bekijken? Bekijk hier de Uitzending Gemist

 


Marion Bruggen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *