Marianne Thieme (PvdD): ‘Idealisme is het nieuwe realisme’

Tijdens de research voor de reportage over ‘De dierenrevolutie’ sprak Sander Donkers uitgebreid met PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme. Een gesprek over de strijd voor dierenrechten in het afgelopen decennium. ‘Daarvóór kon je absoluut geen kanttekeningen plaatsen bij vlees eten.’

Het uitgangspunt voor ons artikel was dat er het afgelopen decennium veel ten goede is veranderd in de strijd voor dierenrechten. Ziet u dat ook zo?

‘Je ziet dat er stroomversnelling op gang is gekomen. Ik ben net terug uit Cyprus, waar ik aanwezig was bij de oprichting van de Animal Party Cyprus, inmiddels de vijftiende dierenpartij in Europa. De Partij voor de Dieren was, twaalf jaar geleden alweer, de eerste. 

Binnen de dierenrechtenbeweging heb je allerlei stromingen; van mensen die zich hard maken voor kleine stapjes, zoals verbeteringen van welzijn binnen een houderijsysteem, tot mensen die zeggen: je mag überhaupt geen dier gebruiken. Dus: je moet niet met welzijn bezig zijn, want je houdt een dier nog steeds gevangen. De Dierenbescherming bijvoorbeeld zit meer op de lijn van meedenken met de boer, om te komen tot een sterrensysteem. Wakker Dier zit daar tegenaan, maar is ook een aanklager. De Partij voor de Dieren is aanklager en aanjager. We zijn in feite op twee sporen bezig. Wij geloven sterk in het verminderen van diergebruik. Dat is ons doel: kijken of je overal een alternatief voor kunt vinden. En onderwijl, zolang het dier gebruikt wordt, dien je ervoor te zorgen dat het zo’n optimaal mogelijk leven heeft. […]’

Lees het volledige artikel Marianne Thieme (PvdD): ‘Idealisme is het nieuwe realisme’ op de site van Vrij Nederland.

Afbeelding: Peacable Kingdom door Edward Hicks

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *