Maria van den Boer over Ubuntu

Klik hier om de uitzending te beluisteren

Maria maakte kennis met de Afrikaanse levensfilosofie, die in zuidelijk Afrika Ubuntu heet, tegelijkertijd spiritualiteit en praktische ethiek is.
Op de foto Nelson Mandela, de belichaming van Ubuntu.

Overal in Afrika, ondanks de verschillende lokale uitingsvormen, is deze filosofie van het leven herkenbaar aanwezig en komen dezelfde grondpatronen (onder andere namen) voor. De vraag van vandaag is in hoeverre dit Afrikaanse erfgoed ook voor ons hier betekenis kan hebben. Waarom herhaalt Desmond Tutu Steve Biko, de Zuid Afrikaanse anti-apartheidsstrijder die in de gevangenis stierf: Ubuntu zal het geschenk van Afrika aan de wereld zijn.

Een verhaal over Ubuntu is een verhaal over evenwicht, over harmonie, over tegenstellingen en de brug die de tegenstellingen tot herstel brengt. Een verhaal over de zin van samenhang.

Ubuntu betekent in de spreektaal vriendelijkheid, zorgzaamheid, menselijkheid. Plat vertaald: Ik ben omdat wij zijn, wij zijn verbonden.

Ubu betekent enfolding – omvouwen, omwikkelen, omhullen. Ntu betekent unfolding – ontvouwen, ontwikkelen, onthullen. Ubu is het een-worden en een-zijn van allen. Ntu is dat wat is, dat wat zich ontvouwt.

Dan heb je in dat ene woordje: eenheid en ontvouwing, de hele schepping te pakken, als een krachtig, dynamisch en kosmisch spel dat alles omvat, dat niet af is, en zich nog steeds aan het voltrekken is.

 

 Klik hier om de uitzending nog eens te beluisteren

 

Klik hier om naar andere internet-uitzendingen te gaan

Rinus van Warven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *