Manuela Kalsky benoemd op Edward Schillebeeckx leerstoel

Manuela Kalsky benoemd op Edward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de VU
Dr. Manuela Kalsky (1961) wordt met ingang van 1 januari 2012 voor twee dagen per week als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit benoemd. 

De leerstoel, vernoemd naar de dominicaanse theoloog Edward Schillebeeckx wil in zijn geest theologie en samenleving met elkaar verbinden.  Deze nieuwe leerstoel is een initiatief van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en De Nieuwe Liefde, het centrum voor debat, bezinning en poëzie van Huub Oosterhuis. De leerstoel is gevestigd aan de faculteit der Godgeleerdheid van de VU.

Dr. Manuela Kalsky is directeur van het DSTS en van project W!J. Zij was hoofdredacteur van de succesvolle interreligieuze website Reliflex.nl ter bevordering van religieuze flexibiliteit. In 2008 zette zij samen met Bureau Intermonde en het ministerie van VROM de multimediale website Nieuwwij.nl op. In haar werk staat het overbruggen van wij/zij tegenstellingen in de samenleving centraal. Hoe kan het gemeenschapsgevoel tussen mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden versterkt worden, zonder daarbij de onderlinge diversiteit uit het oog te verliezen?

Kalsky geeft leiding aan het interdisciplinaire DSTS-onderzoeksprogramma ‘Op zoek naar een nieuw wij in Nederland’, waaraan onderzoekers van verschillende universiteiten meewerken (zie http://www.nieuwwij.nl/onderzoek). Binnen dit onderzoeksprogramma begeleidt zij ook DSTS-onderzoeker Nora Asrami, die als promovenda van de nieuwe leerstoel onderzoek verricht naar ‘De religieuze identiteitsontwikkelingen van Marokkaans-Nederlandse moslimjongvolwassenen’.

In het centrum De Nieuwe Liefde te Amsterdam worden conferenties, debatten en publiekslezingen georganiseerd rondom het onderzoek van de leerstoelhouder.

In 2000 promoveerde Kalsky aan de Universiteit van Amsterdam. Ze vervulde verschillende gastdocentschappen aan universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Zij redigeerde een aantal bundels die uit het DSTS-onderzoek zijn voortgekomen en heeft een groot aantal publicaties in boeken en tijdschriften op haar naam staan. Via het theologisch elftal van dagblad Trouw mengt zij zich regelmatig in het maatschappelijk debat over religie, identiteit en interculturele vraagstukken. Zij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Zie ook: www.dsts.nl, www.denieuweliefde.com en www.nieuwwij.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *