Mag eerwraak publiek besproken worden?

Onlangs werd een filosofische beschouwing over eerwraak (“honour killings“) in Sydney, Australië een halt toegeroepen. Het onderwerp zou te beladen zijn en teveel controverse kennen. De spreker zou publiek willen uitleggen hoe mensen eerwraak moreel kunnen verantwoorden. Is het terecht dat een dergelijke toespraak een halt wordt toegeroepen?

Het vraagteken

Het enige verschil dat auteur Carolyn Strange tussen deze toespraak van Uthman Badar en een conventie die zij zelf in 2011 heeft opgezet kon ontwaren was het vraagteken. Waar zij de vraag stelde óf eerwraak moreel wel te verdedigen is zou Uthman willen uitleggen hoe mensen praktisch te werk gaan als zij eerwraak voor zichzelf moreel willen verdedigen. Dit zou kunnen leiden tot begrip voor een bepaald idee, en dit is misschien waar actiegroepen voor vrezen. Badar zelf stelt echter juist dat het zou gaan om het feit dat hij zelf moslim is en het aandurft intellectueel de waarden van moderne Westerse democratiën aan de tand te voelen.

Lees het volledige stuk “Are ‘honour’ killings really too dangerous to be discussed in public?” op de site van The Guardian.

Afbeelding: abourdeu Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *