Maak je droom tot werkelijkheid…..

Door Hermien Embsen Steeds meer mensen kiezen ervoor om belangrijke momenten in het leven te markeren met een ritueel. Ritueelbegeleiders bieden hierbij de helpende hand. In de komende weken leest u iedere dinsdag en woensdag op Zinweb een artikel over rituelen. Vandaag aan het woord: Hermien Embsen

Het is 1989 als Anneke, mijn enige zus, sterft. Bij haar afscheid ervaar ik geen ruimte voor persoonlijk afscheid. “Hoe verander je zoiets? Daar kan ik alleen nog maar over dromen.”

Ik volg een uitvaartopleiding en word de eerste voorzitter van het Netwerk Uitvaartvernieuwers. Alles blijft voor mij te veel de buitenkant van de uitvaart en het biedt me weinig perspectief. “Hoe zijn inhoudelijke veranderingen te realiseren? Het blijven dromen.”

Ik neem tijd voor bezinning en ga parttime werken. Netwerkend door Nederland krijgen mijn ideeën gestalte. In 2002 richt ik met Ton, mijn levenspartner, Het Moment op. Een jaar later begint de eerste groep studenten met de opleiding “Ritueel begeleiden bij afscheid”. Vanaf de start is het mijn intentie om ritueel begeleiden te ontwikkelen tot een nieuwe professie in Nederland. Ik droom ervan dat Van Dale ‘ritueel begeleiden’ definieert en dat de uitvaartverzekering er een budget voor vrijmaakt. Ik ga anderen enthousiasmeren en stimuleren om ritueel begeleiden door het land te verspreiden. Het is net een kleurrijke olievlek. “Nu in 2009 overtreft de werkelijkheid mijn stoutste dromen.”

Ken je die wonderlijke momenten dat je buiten jezelf treedt van geluk………… dat gevoel van uitzinnige vreugde? Ik had het tijdens een landelijk congres in 2006 waar de ritueelbegeleider in één adem wordt genoemd met de pastor en de dominee. En bij het ontvangen van de officiële post –HBO -erkenning kort nadat het vakblad over de opleiding schrijft: “Erkenning: nog geen officiële HBO -erkenning, wel vanuit de branche”. Dit najaar kwam het vanuit onverwachte hoek: tijdens een congres aan de Universiteit van Heidelberg is er internationale belangstelling voor de opleiding van Het Moment. “Een droom realiseren is veel transpireren vanuit inspiratie. Dat laatste krijg ik op die unieke momenten, waarop je even samenvalt met alles in en om je heen.”

Hermien Embsen richtte samen met Ton Overtoom de post-hbo opleiding voor ritueelbegeleiding bij uitvaarten Het Moment op.
Info: www.hetmoment.nu

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *