Los van de orthodoxie

De Remonstranten zetten zichzelf op de kaart. De campagne met de posters op treinstations krijgt nu een vervolg met een paascampagne. Maar wat bereiken ze echt met deze campagnes?

Vriendencampagne

Het is een groots opgezette campagne, met grote posters op alle stations. Het feit dat de NS het eigenlijk niet wilde hebben zorgde alleen maar voor meer reclame. De posters zijn duidelijk en geven in grote lijnen aan waar de Remonstranten voor staan: een geloof zonder dogma’s. Met een persoonlijk God die geen moeite heeft met homoseksualiteit, mensen tot niks dwingt en een vooral een God die uitgaat van positiviteit en liefde. Een vrijzinnige God. Wat je er verder ook van vindt, de Remonstranten hebben zichzelf op de kaart gezet. De naamsbekendheid is verdubbeld en er zijn 200 nieuwe vrienden bijgekomen, zo melden ze zelf.

Dogma

Je zou kunnen zeggen dat het trouwen van homo’s en het niet hebben van dogma’s op zichzelf ook dogma’s zijn, maar wat in ieder geval een feit is, is dat de posters niet enkel en alleen op Remonstranten slaan. Er zijn veel meer geloven die zichzelf vrijzinnig noemen of in ieder geval vergelijkbare normen en waarden hanteren als de Remonstranten. De Vrijzinnigen Nederland (voormalig NPB), sommige delen van de PKN en de Doopsgezinden staan homohuwelijken ook toe. De Doopsgezinden hebben zelfs ook al sinds jaar en dag homoseksuele predikanten op de kansel staan. Het is voor die geloofsgemeenschappen ook even zoeken naar wat de posters nou specifiek zeggen over de Remonstranten. Ik zou als Vrijzinnigen en Doopsgezinden wel heel blij zijn met de posters.

Orthodoxie

Want afgezien van het feit dat de posters niet specifiek genoeg zijn aangaande het verschil tussen de eerder genoemde geloofsgemeenschappen is de actie natuurlijk heel geslaagd. De doelgroep lijkt namelijk een andere dan diegene die het verschil weten tussen de Vrijzinnigen, de Doopsgezinden en de Remonstranten. De doelgroep is iedereen die dagelijks media tot zich neemt. Het debat als het gaat om religie is gekaapt door de orthodoxie. Gelovig zijn staat gelijk aan alle clichés die je maar kunt bedenken: gelovigen enten zich niet in, hebben geen seks voor het huwelijk, zijn tegen homo’s, trouwen jong, zijn heel vroom of, als het gaat om moslims, onderdrukken vrouwen en blazen zichzelf op op drukke marktpleinen in Homs of Baghdad. Daarvoor is de actie heel goed. Die mensen kun je laten zien dat er ook een andere kant is. God is er voor iedereen en is er zoals jij wil dat hij er is. God gaat uit van liefde en laat je vooral zelf nadenken. Tegelijkertijd spreekt God je aan op je eigen verantwoordelijkheid. Dat is ook God.

Paasactie

Er komt een nieuwe actie. Langs de snelweg A5 komt op Goede Vrijdag een bord met de tekst: ‘Mijn God heeft mij verlaten’. Deze tekst veranderd in de paasnacht in: ‘Mijn God staat altijd achter mij’. Hiermee willen de Remonstranten aandacht geven aan Pasen en de betekenis van Pasen. Niet gelijk de focus leggen op het negatieve gedeelte (zonde en de schuld), maar aan het feit dat Pasen het feest is dat laat zien dat de dood niet het einde is. Dat elke verkeerd ingeslagen weg de kans biedt op een herstel. Dat er altijd een tweede kans is. Dat is ook Pasen.

Lees de aankondiging van de paascampagne hier

Photo Credit: Remonstranten

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *