Liedjes over afscheid, blijven, afwezigheid, liefde

Zaterdag 3 november wordt de cd Zie ik jou, je bent er niet van Jan Marten de Vries gepresenteerd. Een solo-cd met Nederlandstalige liedjes van een artiest die kerk- en kroegmuziek maakt en even makkelijk een Pater Noster als een smartlap schrijft.

Jan Marten de Vries (Wageningen, 1958) studeerde klassiek piano, compositie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Maar je kunt hem niet direct in één hoekje plaatsen. Jazeker, hij is van huis uit pianist, maar dat instrument bespeelt hij op deze cd zelden. Hier zingt hij zijn eigen teksten en muziek. Hij is klassiek opgeleid, maar de lichte muze voert hier wel de boventoon. En hij is dus kerkmusicus maar daarnaast ook muzikant voor straat en bruine kroeg.

Hij schrijft even makkelijk een Pater Noster als Durrek uit Urrek, een smartlap die in 2004 bekroond werd op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Deze cd bevat dan ook bijzondere muziek. Teksten die aan het denken zetten door hun meerdere lagen. Liedjes rond de thema’s afscheid, blijven, afwezigheid en liefde. En ook nu weer: een smartlap. 

De Vries wordt hier begeleid door een pianiste, Elena Manevska. Zij won prijzen op het Prinses Christina-concours. In 1998 speelde ze met het Orkest van het Oosten een pianoconcert van Haydn. Ook werkte zij in die tijd als jeugdige componist met het Nederlands Blazersensemble.

De cd bevat mooie nieuwe zwart-wit tekeningen van Ruth Taylor (Perth, UK, 1990). Zij is in 2011 afgestudeerd aan de academie Sint Joost te Breda en werkt als motion graphic designer. Juist de samenwerking tussen deze drie artiesten van verschillende generaties maakt de hele cd, zoals die klinkt en zoals die er uit ziet, tot een mooie eenheid.

zie ik jou
je bent er niet
hoor ik jou
maar waar?

voel ik jou
ik warm mijn han-
den wonderwel
waaraan?

overal
is nergens
omgekeerd
en daarom 
weet ik jou!

Zie ik jou, je bent er niet
Prijs: € 15,-. Uitgave Muz-Art. Bestellen bij muz-art@hetnet.nl / 071-517 45 72, ook voor het aanvragen van een recensie-exemplaar

Foto: Auke de Vries

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *