Lichaam en geest

Veel mensen die in mijn praktijk komen, komen omdat ze fysieke klachten hebben. Ze hebben ergens pijn of hebben bijvoorbeeld een ontsteking of iets dergelijks. Het mooie van dit werk is dat je dan niet ‘gewoon aan de slag gaat’, maar eerst gaat doorvragen.

Je schetst samen een beeld van iemands gezondheid. Hiervoor gebruik ik een vragenlijst. Dit klinkt gek, maar juist door deze vragenlijst te bespreken, krijg je een beter beeld van de persoon, zijn/haar gezondheid en de mogelijke achtergrond van de klacht. Want de meeste klachten ontstaan niet zomaar. Soms wel hoor, een verkoudheid is daarvan een goed voorbeeld. Die kan je soms echt overvallen.

Maar als een klacht steeds terugkomt of chronisch wordt, dan zit er meestal een blokkade of patroon achter. Deze blokkade of patroon sporen we op en transformeren hem. Hiermee verdwijnt niet alleen je klacht, maar wordt jij als geheel ook sterker en zit je beter in je vel. 

Het blijft me verbazen hoe vaak dit voor komt en hoe belangrijk het is om hier naar te kijken. Ik ben niet een therapeut die vindt dat de reguliere geneeskunde alleen maar slecht is, zeker niet. Voor sommige klachten kun je gewoon het beste naar een dokter toe gaan. Maar het zou wel goed zijn als reguliere artsen zouden proberen om iets breder naar hun vakgebied te kijken. Niet alleen kijken naar de klacht, maar ook naar de mens! Dat holistische principe klopt gewoon; lichaam en geest zijn sterk verbonden. Dat is niet alleen mijn mening, maar zeker ook mijn ervaring als therapeut.

Foto: David Shankbone/Wikimedia Commons

Sharon Hagenbeek
Sharon Hagenbeek is afgestudeerd in de Literatuurwetenschappen en Filosofie. Als freelance journalist schrijft zij over deze onderwerpen. Zij is bovendien oprichter en hoofdredacteur van de {tussenwoord} website. Als filosoof houdt zij zich in het bijzonder bezig met het werk van Heidegger en Sartre.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *