LGBT en evangelische universiteiten in Amerika

LGBT ligt nog altijd gevoelig in Amerikaanse evangelische kringen. Toch lijkt de roep om acceptatie te groeien, ook binnen de groep zelf zichtbaar op evangelische universiteiten in Amerika. 

LGBT en de evangelicals

Tot nu toe is de verhouding tussen LGBT (kort voor lesbian, gay, bi and transgender) en de evangelicals in de Verenigde Staten altijd moeizaam geweest. Het is juist deze groep die altijd veel politiek verzet heeft weten te mobiliseren tegen bijvoorbeeld het homo-huwelijk. De eensgezindheid over dit onderwerp lijkt echter nu juist af te brokkelen.

Er komt uiteraard steeds meer maatschappelijke druk van buiten deze groep om dit standpunt te herzien. Dat is niet alleen maatschappelijke druk, maar ook politieke druk. Obama heeft bijvoorbeeld onlangs een wet getekend die het elk instituut dat overheidssteun ontvangt verbiedt te discrimineren op basis van geslacht of seksuele voorkeur. Dit slaat veel instrumenten uit handen van bijvoorbeeld christelijke universiteiten om de aanwezigheid van LGBT op het universiteitsterrein te beheren.

Innerlijke verschuiving

Het is toch ook niet alleen van buiten dat er een verandering zichtbaar is. Ook binnen de groep evangelicals is er een verschuiving waar te nemen. De LGBT groep binnen deze groep wordt bijvoorbeeld steeds mondiger en laat zich steeds meer zien. Juist op de evangelical universiteiten verenigen de LGBT studenten zich in groepen zoals OneGordon op Gordon College.

Ook de evangelicals die zich niet zelf tot LGBT rekenen lijken de aanwezigheid van deze groep in hun midden steeds meer te accepteren. Met name de jongere garde van 35 jaar en jonger verwerpt de standpunten die LGBT gedrag veroordelen. Het zou dus goed kunnen dat op den duur het verzet tegen LGBT uit de politieke agenda van deze groep verdwijnt.

Maatschappelijke gevolgen

Dit is zeker niet zonder gevolg, want het is ook maatschappelijk nog altijd de grootste groep die de emancipatie van LGBT in de Verenigde Staten in de weg zit. Als dit politieke blok zich op dit punt niet langer verenigt lijkt de weg vrij voor de volgende stappen in LGBT emancipatie.

Lees voor een diepere analyse het stuk How LGBT Students Are Changing Christian Colleges op de website van the Atlantic.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *