Lezing: zelfzorg en de zorg voor de ander

Denise de Costa verzorgt op Op donderdagavond 1 mei de lezing ‘Zelfzorg en de zorg voor de ander in het werk van Etty Hillesum’. De Costa is te gast bij La Scuola – academie voor levenskunst – in Nootdorp (Delft). 

Zelfzorg is de kern van levenskunst, een praktisch filosofische richting. Zelfzorg is ook de kern van de dagboeken van de honderd jaar geleden geboren Etty Hillesum. In haar dagboeken en vooral ook in haar brieven geeft ze antwoord op de vraag: Hoe zorg je voor jezelf en hoe voor anderen? Een bekende uitspraak van haar is: “Ik zou een pleister op vele wonden willen zijn.”

De Costa promoveerde op Anne Frank en Etty Hillesum, was als universitair docent Geestelijke Begeleiding verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek en is tegenwoordig zelfstandig werkzaam als auteur en wetenschappelijk onderzoeker.

In verband met de 100ste geboortedag van Hillesum worden het hele jaar door landelijk activiteiten georganiseerd rondom haar leven en werk. Deze moedige bijzondere vrouw werd eind 1943 vermoord in Auschwitz-Birkenau, 29 jaar oud. Haar dagboek is indrukwekkend. Etty beschrijft niet alleen haar liefde voor het leven, maar ook haar moeite. Ze benoemt grote onderwerpen als uitsluiting, eenzaamheid en pijn, maar ook kracht, aanvaarding en liefde. Haar woorden maken diepe indruk en inspireren velen.

De lezing start om 20.00 uur.

Meer informatie is hier te vinden.

Foto: US Army/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *