Lezing en gesprek: Kairos, een nieuwe bevlogenheid

In de Maand van de Filosofie 2014 staat de vraag naar de relatie tussen mens en techniek centraal. In Kairos, een nieuwe bevlogenheid keert Joke Hermsen zich tegen het ‘technocratische denken’ en houdt ze een filosofisch pleidooi voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus, die ons doen en denken kan inspireren om een uitweg uit de economische en ecologische crisis te vinden. Woensdag 2 april een lezing van en een gesprek met Hermsen in Amsterdam.

Hermsen toont en onderzoekt in dit boek diverse manieren van wishful thinking, zoals het principe van de hoop (Ernst Bloch), het enthousiasme (Kant, Plato en Nietzsche) en het principe van nataliteit (Hannah Arendt). Tevens beschrijft ze een aantal vindingrijke initiatieven op het gebied van onderwijs, metamodernistische kunst en cooperatieve ecologische netwerken.

Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.

Programma:
19.45: inloop
20.00: welkom en inleiding
20.05: gesprek tussen Joke J. Hermsen en Lisa Doeland
21.15: borrel, aangeboden door Boekhandel Kirchner

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36 in Amsterdam, 2 april, 20.00-22.00

Toegang: euro 7,50 (studenten 5,-)

RSVP: Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 – wij bevestigen uw reservering.

Meer informatie over deze avond op de website van Boekhandel Kirchner.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *