Levenskunstgesprek met winters thema

De feestdagen zijn achter de rug. De winter is de tijd waarin het donker het sterkst aanwezig is en het vurigst naar licht wordt uitgekeken. De winter is zwanger van de lente. 

Bij joodse feesten en gedenkdagen komt dit in de wintertijd duidelijk tot uitdrukking. Op het Nieuwjaar van de Bomen Toe Besjwat wordt het groeien van de levenssappen gemarkeerd. Er zin-dert nieuw leven in de bevroren takken. Elk jaargetijde spreekt zijn eigen taal waarin het gelaat van de Schepper oplicht. De diepte der dingen krijgen een sprekend gezicht voor wie kijkt en luistert en bereid is een leven lang zich daarin te oefenen.

“Als de vensters van onze waarneming zouden worden schoongemaakt, zou ieder ding voor de mens weer verschijnen zoals het werkelijk is, namelijk oneindig”, zegt schrijver en dichter William Blake. Alles heeft een binnenkant, een gelijkenis van meer dan aards geheimenis. In de seizoenen klopt een ritme van ontslapen en ontwaken, van sterven en verrijzen. En toch is het niet altijd maar weer het zelfde. Zoals een boom laag na laag, jaarring na jaarring om de kern heen zich verstevigt, zo is alles gemaakt, voortbouwend om toekomst te krijgen. 

Zondag 17 februari is er in het Ignatiushuis een middag met als thema: Aarden met nieuwe levenssappen; een toekomst met open handen. Op deze zondagmiddag verdiepen wij ons in schilderijen, architectuur van Libeskind en anderen. In gerelateerde muziek, poëzie, beeld en werkvorm worden ervaringen wakker geroepen. Kunst helpt te beseffen wat je bezig houdt communiceerbaar te maken en te delen in gesprek. Op grijze dagen als de wind guur door kale takken schuurt, kijken we wat in kille tijden overeind blijft staan in jouw leven. 

Datum: 17 Februari  2012
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Plaats: Ignatiushuis , Beulingstraat 11,  1017 BA Amsterdam, tram 1 halte Spui, uitstappen bij Athenaeum boekhandel
Kosten: 15 euro
Begeleiding: Hilda de Haan, geestelijk verzorger in ziekenhuis, zorginstellingen en diaconale vernieuwingsprojecten
Aanmelden: www.ignatiushuis.nl / hildadehaan@live.nl / 06–36210768

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *