Levensbeschouwelijk experiment

Kjell Weewer – “In de meeste partijprogramma’s staan ze niet, in de verkiezingscampagne komen ze nauwelijks aan de orde: levensbeschouwelijke kwesties.” Een heldere openingszin op de website van de RKK, die zich deze zomer etaleert met de Levensbeschouwelijke Kieswijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012.

De insteek spreekt mij aan, een alternatief voor het geneuzel over je eigen portemonnee is meer dan welkom. Geen eenzinnige uitspraken meer, maar de visie op het leven, hoe we met elkaar omgaan en welke richting we met zijn allen kiezen voor de komende luttele vier jaren.De standpunten van acht partijen worden vergeleken. PVDA, CDA, VVD, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en SGP. De PVV heeft logischerwijs expliciet gekozen om niet mee te doen. Ik ben er klaar voor.

De eerste vraag valt tegen: “Moet het budget voor ontwikkelingssamenwerking (0,7% van het Bruto Nationaal Product) gehandhaafd blijven?”. De visies op ontwikkelingssamenwerking worden gereduceerd tot een financieel vraagstuk in procenten van het BNP uitgedrukt. De reductie van de vraagstukken blijkt zich vervolgens door te zetten in de rest van de wijzer. Jammer, maar dat brengt me niet van de wijs. Ik heb per slot van rekening al zelf over de kwesties nagedacht en zou nu toch met een simpel ja, nee of een percentage op de vragen des levens moeten kunnen antwoorden. …

Lees de rest van dit artikel van Kjell Weewer op Nieuwwij.nl.

Vul ook de Levensbeschouwelijke Kieswijzer van de RKK in op kieswijzer.rkk.nl voordat je morgen je stem uitbrengt!

Foto: Flickr/Martijn Nijenhuis

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *