Lange vakantie goed of slecht voor kinderen?

Onlangs verscheen in het Parool een lang stuk waarin wordt onderzocht of de lange zomervakantie eigenlijk goed of slecht is voor kinderen.

Even lekker niks

Het argument vóór is uiteraard niet moeilijk te bedenken. Even lekker geen school. Zelf mogen bepalen wat je doet, veel tijd, soms om ook te niksen, dat moeten kinderen heerlijk vinden. Er schuilt hier natuurlijk al een gevaar: dit klinkt al meteen als datgene wat ouders misschien projecteren. In het stuk wordt ook de keerzijde behandeld: vakantie is saai. Al je vriendjes zijn weg (met vakantie), en veel kinderen zitten gewoonweg hun tijd uit, wachtend tot de school weer begint. Toch is het, ook wat meer pedagogisch gezien, misschien wel een goed idee om even weg te zijn van schoolt. Even de tijd om al die informatie te laten bezinken en om het hoofd even op adem te laten komen.

Hollend achteruit

Nonsens, zo stelt degene in het stuk die zich hard maakt voor het afschaffen van die lange vakantieperiodes. Het is juist in deze tijd dat alle hard geleerde informatie weer verdampt omdat er niets mee gedaan wordt. Het argument dat nog gegeven wordt, dat de kinderen juist informeel en in de praktijk kunnen toepassen wat ze geleerd hebben, wordt als een smoesje van tafel geveegd. Het is ook inderdaad nog maar de vraag of je de tafel van zeven beter onthoudt als je als kind een middagje kijkt naar prijzen in de speelgoedwinkel, zoals de voorstander van de lange vakanties oppert. Leuk bedacht, maar het lijkt toch van een andere orde.

Moeilijk kiezen

Het is moeilijk kiezen tussen de twee opties. Moet een kind constant gestimuleerd worden opdat hij beter leert of moet hij de ruimte krijgen om het in praktijk te brengen en om alles “even te laten bezinken”. Opvallend bij het stuk is dat het eigenlijk steeds om het belang erachter gaat. Bot gesteld: op welke manier leren kinderen het best opdat ze later betere vaardigheden hebben die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten?

Het stuk maakt zich dus hard voor keuzes die er voor moeten zorgen dat kinderen over twintig jaar een goede baan kunnen krijgen. Dat is misschien wel belangrijk, maar het lijkt een beetje eng om dit als enige doorslaggevende argument aan te dragen om mee te bepalen hoe kinderen hun tijd moeten indelen.

Lees het debat Is zes weken schoolvakantie te lang? op de site van het Parool.

Afbeelding: John-Morgan via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *