Laatste Nieuws uit Vezelay (1)

Ivo de Jong heeft van zijn ‘kerkjes’ in Velp en Lunteren twee maand studieverlof gekregen. Zinweb vroeg hem te schrijven uit en over Vezelay. Hij logeert daar in één van de twee huizen van Koert van der Velde (Flirten met God).

Het is een oud gebied waar ik een paar weken wonen mag, en waar ook groter goden zich thuis hebben gevoeld: In grotten, tien kilometer zuidwaarts, zag ik rotstekeningen van 25000 jaar. Dichterbij, twee kilometer noord:  keltische tempels, romeinse heiligdommen, van voor Christus. Mijn dorp zelf is zo oud, dat het Sint Vader (Saint-Pere) is gaan heten. Oospronkelijk was het Saint Pierre, tot de Noormannen hier hebben huis gehouden. Sinds 900 staat het klooster als Sion vast, bovenop de berg. Klauter je omhoog, dan kruisen je voeten de wegen van Richard Leeuwenhart, Bernhard van Clairvaux, kruistochten, prinsen en pausen. Hier, onderweg naar Madeleine, kom je al duizend jaar pelgrims tegen, onderweg naar Compostella. Hoe kwam – God in Frankrijk? Was Jezus Bourgondier? Wat is hier aan de hand? 

Dit is een oeroud land. Vanmiddag zocht ik haar, om wie de drukte duizend jaar geleden begonnen is. Ook dezer dagen heeft zij weer de glossy’s gehaald door haar vermeende huwelijk met ons Jezus. Of ze er hier in Vezelay eveneens bij haar lange rode haren bij gesleept is, of dat ze uit vrije wil is verschenen: Vezelay is de plek waar grote en kleinere zondaars hopen op haar hulp. Magdalena kende je zonde uit eigener ervaring. Hier staat, gepokt en gemazeld, een gebouw om “U” tegen te zeggen.

Maar echt: wanneer alle camera’s met de bussen vertrokken zijn  – dan word je er klein en stil van. Marie Madeleine, Maria van Magdala. Met zuster Martha (relieken in Tarascon, nabij Marseille) en broer Lazarus (relieken in Autun, 100 kilometer zuid van Vezelay), volgens overlevering, de evangelisten van Gallië.

Welkom op een plaats, in een streek, waar  ongelooflijk veel afgeloofd is. Lief en Leed, oeroud en piepjong, vreemd en vertrouwd: het is er allemaal. Het gaat hier niet aan, betweter te wezen. De grote kerk is stil, maakt nederig, is, ja: ‘schoon’. Het licht is pure ervaring; de verbeelding van vroeger brengt, ook nu nog – God dichter bij.

God, Jezus of het verlangen naar God? Magdalena wilde hem vatten, maar be-grijpen: dat ging niet. En is ze met Jezus getrouwd? Ach.. Je hoopt meer dan je gelooft..En wij gunnen het hen hier van harte.

Ze vertellen dat MM in 850 een beeld hier te binnen schoot. Een paar jaren later droomde prinses Berthe dat ze met al haar gebeente in Vezelay rusten wilde. Ik kan het me voorstellen. Ik heb het er nog met buurman Koert over gehad (want goddelpraat: daar houden wij van): Hij zag wel wat in zo’n flirt. De mensen willen tenslotte bedrogen worden.. 

Zeker wel door La Madeleine. De mensen willen bedrogen worden, en ik, ik hoor daar even goed bij: getrouwd met Jezus, dank zij God in Frankrijk.

Maria Magdalena verschijnt aan de prinses van de Provence met het verzoek haar gebeente naar Vezelay te brengen.

Ivo de Jong
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *