Kwaliteit en papier – de universiteit van vandaag

De tijd dat een professor zich kon concentreren op zijn onderzoek, lesgeven en de begeleiding van studenten lijkt met rasse schreden voorbij te gaan. Natuurlijk gaat alles nog over kwaliteit. Maar de passie voor het onderzoek lijkt steeds meer ingedamd te worden.

Administratie

Niet in de laatste plaats komt dit door de grote mate van administratie die verwacht wordt. Want, zo is de redenatie, om kwaliteit te meten, moeten er formulieren ingevuld worden. Van elke les die je geeft, moet je niet alleen bijhouden wie er in de collegezaal zit – op zichzelf als een saai gebeuren, waar is de technologie als je ze nodig hebt? – maar ook wat voor gemiddeld opleidingsniveau de studenten hebben. En de studenten moeten op hun beurt natuurlijk ook invullen wat er is verteld, hoe dat is gebeurd en of ze zouden adviseren om deze leraar nog een keer te willen volgen. Misschien is dit een overdreven versie, maar volgens dit artikel gaat het er in Amerika weldegelijk zo aan toe.

Nederland

Maar ook in Nederland gaan we zeker die kant op. Academici zijn bezig met fondsenwerving, administratie, evaluaties en het publiceren van – ja, van wat, ow ja, van onderzoek dat ook nog eens af en toe gedaan moet worden. En misschien herinnert u zich het artikel in de Volkskrant nog, waarbij haarfijn uiteen werd gezet hoe steeds meer academici dat moeten doen zonder vaste aanstelling. Als flexwerker. Oftewel: ze moeten ook nog eens zorgen voor behoud van hun baan. Door formulieren in te vullen, waarschijnlijk.

Middelmatigheid

We zullen uit moeten kijken, dat universiteiten geen bolwerken van middelmatigheid worden. Want het invullen van formulieren is een illusie, een grandieus opgezette simulacrum waarin we bij het honderdste formulier wel moeten gaan geloven om nog te kunnen begrijpen waar we mee bezig zijn. Maar laten we duidelijk zijn. Het is geen bevordering van kwaliteit, originaliteit en uitblinken. Echte originaliteit zou per definitie niet in een standaard formulier moeten passen. 

Afbeelding: velkr0 via Compfight cc

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *