Bijbel, foto: Stephen Radford via Unsplash

Je kunt de boel verbouwen, veel verandert er niet

Je kunt een heleboel dingen verzinnen, je kunt ‘pionieren’ , pop-up kerken, yoga-en, hiphop draaien, een vergiet op je hoofd zetten of dansen tussen de bomen. Het kan allemaal, maar verandert er dan ook echt wat?

Pionieren. Dat is het woord wat gebruikt wordt voor mensen en instanties die het op een andere manier proberen te doen. Dat is de hele zoektocht. Hoe zorgen we dat de kerken weer volstromen, hoe zorgen we ervoor dat geloof weer sexy en relevant is. Meetbaar althans. Al die mensen die diep geloven in de goedheid van de mens die doen wat ze doen om de wereld een stukje mooier te maken, maar niet op zondag in een kerk zitten. Dat is niet meetbaar.

Hipsters

Wat we meetbaar zien zijn leegstromende kerken. Maar toch. Hoe leger de kerken, hoe voller de harten. In Barneveld bouwen ze nog nieuwe kerken bij tenslotte. In Groningen is de voormalige bouwmarkt een paar jaar geleden tot kerk omgedoopt – met gratis WIFI – om die laatste puberende hoopjes onvrede over de streep te trekken. In Drachten draaien ze met licht en een extra drumstel meerdere diensten per dag. In huiskamers in Amsterdam komen een paar hipsters op zondag samen om te ontbijten en met elkaar de Bijbel te lezen. In dorpen in de provincie komt de broederkring bij elkaar om te praten over wat ze bezighoudt. In Haarlem zijn er driehonderd vrijwilligers die dagelijks klaarstaan voor eenzame ouderen, asielzoekers en dak- en thuislozen, ongeacht hun geloof.

Het zijn niet de ledenaantallen en de opkomst op zondag die de mate van religiositeit bepalen in een land. Religie is niet verbonden aan de instituten van weleer. Dat wisten we vooraf, en achteraf blijkt dat niet anders. Een maand lang probeerde Zinweb te zoeken hoe religie er in de toekomst uit zou zien, naar nieuwe vormen en nieuwe manieren van geloven. Een maand lang probeerden we te zoeken naar manieren om die kerken weer vol te krijgen. Met pioniers en overdenkingen, met hippe muziek en speciale biertjes.

Religie

Maar we hebben die gebouwen en instituten niet per se nodig. Steeds meer mensen zoeken de rust en de spiritualiteit op. Steeds meer mensen zoeken naar dingen die hun leven net iets meer geven dan het alledaagse. En dat is misschien niet traditioneel, maar het is wel religieus. En is dat dan erg? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk is het zoals het is. De vormen veranderen. We bouwen het altaar om tot een podium en het orgel tot een band. We bouwen de kerkbank om tot yogamatje en de voorganger tot jonge bakfiets hipster met een baard. We bouwen de kerk om tot huiskamer en God om tot spaghettimonster. We kunnen alles verbouwen, maar veel verandert er niet.

Religie 5.0 is Religie 1.0 met een upgrade. De kracht en heiligheid van ieders aard en hart is sterker dan wat dan ook. De verlangens van de mens zijn sterker dan welk instituut dan ook. Religie zal daarom wel altijd een rol blijven spelen in de maatschappij. Altijd. En dat vind ik stiekem een prettige gedachte.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *