Kunstroute Passie op de Kruisberg

Voor de tweede keer hebben kunstenaars uit Doetinchem en omstreken samen met gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting De Kruisberg te Doetinchem gewerkt aan de totstandkoming van een kruisweg. In 2010 trok de eerste PASSIE op de KRUISBERG 3500 bezoekers, die tijdens het lopen van deze kunstroute geraakt werden door het resultaat van deze bijzondere samenwerking.

Wat kunt u zien?
15 kunstwerken die staan opgesteld op een mooi, heuvelachtig stukje bos op het terrein van de P.I., dat speciaal voor dit doel gedurende 4 weken is opengesteld voor publiek.
Kunstenaars en gedetineerden lieten zich inspireren door de 15 kruiswegstaties, zoals die sinds de 15e eeuw in en rond kerken en kloosters te vinden zijn. In de werkzaal van het Huis van Bewaring hebben de kunstenaars samen met de gedetineerden gesproken over de vorm van het kunstwerk en ook, voor zover mogelijk, een begin gemaakt met de statie.

Wat is een kruisweg?
Een kruisweg is een afbeelding van de lijdensweg die Jezus Christus ging vanaf het gerechts-
gebouw naar de heuvel Golgotha, de plaats van zijn kruisiging, tot en met zijn graflegging. In een moderne kruisweg wordt vaak als laatste statie een kunstwerk over de opstanding toegevoegd. Steeds vaker wordt ook het lijden van mensen, van de natuur en de wereld uitgebeeld en in verband gebracht met wat Jezus doormaakte.

Hoe lang staan de kunstwerken op de Kruisberg?
Gedurende 4 weken van 16 maart tot 14 april 2013.

Waar begint de kunstroute?
Vanaf 17 maart kunt u een boekje met meer informatie over het project en een routebeschrijving
halen bij het startpunt van de route: hotel-restaurant De Kruisberg, Kruisbergseweg 172 te Doetinchem.
De route is bereikbaar met een trap, gemaakt van boomstammen en via een glooiende opgang, waarlangs rolstoelers met behulp van een of twee sterke begeleiders de Kruisberg kunnen beklimmen.

Klik hier voor meer info.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *