Kunst: Licht

Als de storm zelf. Door de regen en de wind en de opspattende zee zie je niets anders dan kleuren, licht en donker. Niets anders dan vlakken en hoeken. Geen kleur is meer hetzelfde als je even met je ogen knippert. Als de wolken zelf. Het licht breekt. De kleuren verspreiden zich. Als de lucht. De lucht is oneindig kleurig en oneindig licht en donker. Door Kalle Brüsewitz.

Geen hand voor ogen. Ik weet niet waar ik naar kijk. Turner is een romantisch schilder, maar dit is impressionisme, als Monet. Het is kubisme, als Cézanne. Het is realisme, als Courbet. Ik herken niets, maar ik weet dat ik naar water kijk. Ik weet dat ik naar een boot kijk. Ik weet dat ik naar een storm kijk. Niets meer dan kleuren en vlakken. Het is een abstract schilderij. Maar het is ook puur realisme. En het is romantiek. Het is alles.

De vlakken van Cézanne, de natuur verpakt in bijna geometrische vormen. De snelle toets, vluchtig als een schets, de aandacht voor licht en donker en kleur als bij Monet. Het realisme van de boot, de wolken en de opspattende golven van de zee, zoals het werk van Courbet. En toch is het ook romantiek. Een ideale storm ziet er uit zoals Turner hem schildert en de verbeeldingskracht van de schilder maakt het schilderij tot een soort droom. Romantiek in de puurste vorm. Turner is het allemaal.

Turner is storm. Turner is rust. Turner is schoonheid. Turner is kleur. Turner is zwart. Turner is donker. Turner is diep en duister. Turner is licht en helder. Turner is licht. Dat licht, dat licht dat niet kan bestaan. Dat licht is er nooit. Het is geïdealiseerd, een droom, een impressie. Toch hoop je dat licht zo kan schijnen. Je hoopt dat je eens in je leven dat licht kan ervaren. Het licht van Turner.

Volgende week een recensie van de Turnertentoonstelling in museum ‘De Fundatie’ in Zwolle.

Illustratie: William Mallord Turner – Snow Storm: Steam-Boat off a Harbour’s Mouth (1842).

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *