Kunst: Kortsluiting

Een schrijver is niet meer. Een gepassioneerd spreker is niet meer. Een kunstliefhebber is niet meer. Een depressieve man is niet meer. Een aardig mens is niet meer. De creatiefste geesten worden nooit oud, helaas.

Hij was eigenlijk geen schrijver. Hij was kunstliefhebber. Kunst is niet makkelijk, maar eigenlijk ook vooral wel. Dat wat Zwagerman deed was in mijn optiek niet nodig. Uitleggen waarom iets mooi is heeft weinig zin. Iets raakt je of het raakt je niet. Dat is cognitief. Joost Zwagerman irriteerde me daarom vaak. Niet z’n passie, die was fantastisch, maar z’n ontembare neiging om uit te leggen waarom wij er aangaande bepaalde kunst toch echt niets van begrepen. Iets raakt je of het raakt je niet. Dat is cognitief. Daar is niets aan te doen.

Maar toch was hij ook diegene die zo diep in je hoofd kon gaan zitten dat je de neiging kreeg om te twijfelen aan dat wat je raakte. Schilderijen van Mark Rothko veranderde van gewone saaie vlakken in levendig en diepgravend werk. Werken van Yves Klein veranderde van werken in gewoon – overigens prachtig – blauw in ongeëvenaarde spelingen van een geniaal kunstenaar. Zwagerman kon het. Zwagerman veroorzaakte kortsluiting in je hoofd. Je twijfelde even aan dat wat je voelde en zag. Hij maakte dat je je eigen overtuigingen wantrouwde. Kun je geraakt worden dan toch wel aanleren? Zwagerman zette alles even op losse schroeven. Zwagerman veroorzaakte kortsluiting in mijn hoofd.

Een gepassioneerd spreker is niet meer. Een kunstliefhebber is niet meer. ‘Kortsluiting’, zo omschreef goede vriendin Jessica Durlacher dat wat er gebeurd moest zijn die dinsdagavond. Kortsluiting… Dat is wrang, heel wrang. Dat is intens treurig.

Laten we Zwagerman diep in ons hoofd koesteren. Voor soms die kleine kortsluiting. Heel even. Dat je de wereld even anders ziet. Gewoon heel even. Laten we Zwagerman zo herdenken.

Dank je wel Joost.

Photo Credit: Marga M. via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *