Kunst in de kerk – twee tips

De ervaring van kunst en een religieuze beleving zijn soms nauw met elkaar verbonden. Soms ook zelfs in een hele letterlijke zin. Zinweb licht nu twee mooie lokalen initiatieven uit: een requiem en een kerk in kaarsen gehuld. Mocht u meer tips hebben die we kunnen delen, dan horen we het graag!

Domkerk in kaarsen gehuld
Vanaf zaterdag 18 oktober zal de Domkerk maandelijks op zaterdagavond in kaarslicht gehuld worden en open zijn voor iedereen die binnen wil komen. De organisatie van ‘Night of Light in de Dom’ richt zich vooral op jongeren die normaliter niet zomaar de kerk zouden binnenlopen.

Dominee Netty de Jong-Dorland, predikant van de Domkerk, kwam op het idee van Night of Light. Ze legt uit: “De Domkerk heeft iedereen iets te bieden. Wanneer mensen binnenkomen zie je iets gebeuren. Mensen worden stil en nemen de tijd voor reflectie. Met Night of Light willen we de setting creëren waarin jonge mensen dit ook kunnen ervaren”..

Tijdens de Night of Light avonden is de Domkerk open tussen 20.30-23.30 en met kaarsen verlicht. Een aantal (jonge) muzikanten voert een diversiteit aan muziek uit, van piano tot zang. Bezoekers hebben de gelegenheid zelf een kaarsje aan te steken, een gebed te doen of gewoon even stil te zijn. Er zullen actief mensen op straat worden aangesproken. “Jonge mensen die op weg zijn naar hun bezigheden van de zaterdagavond. Met Night of Light in de Dom willen we mensen de kans geven om even stil te worden, even te kijken hoe het nu écht met ze gaat en waar ze mee bezig zijn”, aldus ds. De Jong-Dorland. 

Meer informatie: via de website en facebook.

Requiem voor …
Ter gelegenheid van het 10e concert van de jaarlijkse traditie in november van Requiem voor … een heel speciale uitvoering:  het indrukwekkende en majestueuze Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Door Cappella Amsterdam in samenwerking met het strijkersenensemble Amsterdam Sinfonietta. Het geheel staat onder leiding van Daniel Reuss. 

Een bijzonder concert op Allerzielen om onze dierbaren te gedenken, om stil te worden of om alleen maar te komen genieten van ongekend mooie muziek uitgevoerd door topmusici op een toplocatie met adembenemende akoestiek: de Gudulakerk in Lochem.

Amsterdam Sinfonietta speelt het door J.S. Bach geïnspireerde Adagio en Fuga van Mozart voor strijkorkest, Cappella Amsterdam zingt een selectie uit de Kanon Pokajanen (boetepsalmen) van Arvo Pärt. Dit religieuze werk voor a capella koor is een van de belangrijkste mijlpalen in zijn oeuvre.. ‘Het kostte me twee jaar om de Kanon Pokajanen te componeren en de tijd die we samen doorbrachten was enorm verrijkend. Daarom betekent dit werk zo veel voor me’, aldus Pärt.

Daarnaast maakt beeldend kunstenaar  Lynne Leegte in opdracht van de Stichting Requiem Lochem een kunstinstallatie speciaal voor dit concert.

Zondag 2 november: zie ook onze agenda
Locatie: Grote of Sint-Gudulakerk te Lochem
Aanvang: 15 uur (Kerk open: 14 uur)
Kaarten a 39,50 euro te bestellen via: www.schouwburglochem.nl Informatie: www.stichtingrequiemlochem.nl

Afbeelding: Denise Cross Photography via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *