Kunst: Banaan

Kunst is een banaan, een banaan is kunst. Soms is het niet meer dan dat. En daarna? Daarna eet je hem op. Of je gooit hem weg, als het fruit teveel is aangetast. Soms is het niet meer dan dat. Door Kalle Brüsewitz.

Soms is kunst niets meer dan een banaan, maar dan anders. Dat wist Duchamp al. Het was een eeuw geleden een revolutie. Kunst is niet meer dan context. Zet een urinoir met je naam in een museum en je hebt kunst. Duchamp zette de boel op z’n kop. Duchamp legde een bom onder de kunstwereld. Grappig is het dat zijn ‘bicycle wheel‘ nu tussen Van Gogh’s ‘Sterrennacht‘ en Picasso’s ‘Des demoiselles d’Avignon‘ in het MoMA staat. Een volwaardige plaats in de kunstgeschiedenis door er helemaal niets mee te maken willen hebben. Is dat wrang? Is dat eigenlijk een degradatie van zijn werk?

Inmiddels zijn we een eeuw verder en reduceer je kunst tot een tekening op een banaan. Of een mandarijn. Het begon met tekeningen en uitsneden. Een banaan en een mandarijn zijn natuurlijk net Bert en Ernie uit Sesamstraat. Inmiddels zijn we jaren verder. De Rotterdammer Stephan Brusche houdt het niet meer bij alleen Bert en Ernie. Inmiddels heeft zijn fruitkunst een vlucht genomen. Niet alleen originele kunstwerken, maar ook verwijzingen naar grote werken uit de kunstgeschiedenis verschijnen op mandarijnen en peren. “En als het klaar is maak ik een foto en eet ik het op”.

Net als Duchamp is er wel wat veranderd. Van een laagdrempelige manier van omgaan met kunst is er inmiddels een officiële website en is Brusche een volwaardig kunstenaar. Dezelfde weg die Duchamp bewandelde. Verliest het werk daardoor aan kracht? Dat mag u zelf beoordelen. Maar van “als het klaar is eet ik het gewoon op” naar een eigen ‘fruitdoodlekalender‘ is wel een stap.

Het blijft mij elke keer verbazen, maar waarom kan kunst niet gewoon iets zijn wat ontstaat en er gewoon is. Waarom moet het altijd geïnstitutionaliseerd worden? Wat is er mis met een urinoir met een handtekening, gewoon eenmalig in een museum? Alleen maar om je punt te maken. Wat is er mis met een kunstwerk maken van een banaan en hem daarna gewoon opeten?

Photo Credit: Isteef via sb77

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *