Kunst: 80 miljoen

We moeten trots zijn op Wim Pijbes en Taco Dibbits. De vertegenwoordigers van kunstminnend Nederland. De hoofddirecteur en directeur collecties van onze nationale trots het Rijksmuseum hebben toch maar mooi twee halve Rembrandts gekocht. Ze hebben gevochten als leeuwen en hebben het voor elkaar. Kunst telt weer mee. Kunst staat weer op de kaart. En bij De Wereld Draait Door mogen ze met gloeiende trost uitleggen waarom het echt niet belachelijk veel geld is. Door Kalle Brüsewitz.

Het programma van Matthijs van Nieuwkerk is een vriend van het Rijks. Al in een eerder stadium mocht Taco Dibbits uitleggen waarom deze werken toch echt behouden moesten blijven voor Nederland, of in ieder geval voor Europa. Kunst is onderwerp van gesprek. Rembrandt is dat wat onze verbinding met kunst aanhaalt. Rembrandt is een deel van de Nederlandse cultuur, waar rechts Nederland zo de mond van vol heeft. Eigenlijk komt alles samen. Het best bekeken programma van de publieke omroep en ons Nationale museum zorgen samen dat kunst weer gewaardeerd wordt.

80 miljoen. Weggegooid geld. Schaamteloos. Niet uit te leggen. En dat moeten we vooral niet willen. Het zijn twee schilderijen van Rembrandt. En alleen daarom zijn ze zoveel geld waard. Alleen daarom willen we ze hebben. Een beter voorbeeld van institutionele kunst is er toch niet te geven. Alleen het feit dat een Rembrandt een Rembrandt is maakt de schilderijen mooi, niet andersom. Het feit dat het een Rembrandt is maakt dat er heisa is. Alleen het feit dat het een Rembrandt is maakt dat DWDD er aandacht aan besteed. Waarom moeten we deze werken zo ongelooflijk hebben? Welk belang dienen ze? Nationale trots? Het ego van Wim Pijbes? De kunst?

De kunst dienen ze niet. Geld moet gaan naar educatie. Ik hoef niet uitgelegd te krijgen waarom een Rembrandt 80 miljoen euro moet kosten en waarom dat de moeite waard is. Ik wil door middel van kunst naar de wereld kijken. Voor 80 miljoen kan elke basisschool in Nederland een cultuurcoördinator aannemen. Voor 80 miljoen kunnen jonge kunstenaars en theatermakers mooie dingen maken; de wereld verrijken. Voor 80 miljoen euro kunnen heel veel PABO’s op de juiste manier met kunst bezig zijn. Met 80 miljoen euro kun je de toekomst van de kunst veilig stellen. Dan kunnen we gaan werken aan het imago van de kunst. Kunst is voor iedereen. Kunst is dat wat je helpt bij de belangrijke fases in je leven. Jouw muziek, jouw schilderij, jouw toneelstuk, jouw film.

Het is vast geen Rembrandt, maar soms raakt niks je meer dan een klein plaatje op een stoffige zolder. Leer kinderen dat er altijd kunst is die je raakt en leer kinderen hoe je uitzoekt waarom het je raakt en waarom het belangrijk kan zijn om dit uit te zoeken. Laten ze dat eens primetime bij Matthijs bespreken. Laten ze dat eens uitleggen. Dan komen we ergens.

Photo Credit: Waag Society via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *