Kunst: 1903 – 1908 – 1913 – 1925

 

1903, een grasveld ergens in Duitsland. Een rustig tafereel. Realistisch. een grasveld met groen gras. Herkenbare bomen. Wolken in de lucht. Witte wolken tegen een blauwe lucht. Een man in het blauw op een wit paard. Het is 1903.

Der Blaue Reiter

 

 

 

 

 

 

Murnau: Strasse mit Frauen

1908, Murnau in Zuid-Duitsland. Een vredig tafereel. Een rustige straat met vrouwen die de dagelijkse dingen doornemen. Alles is anders. Niks is meer rustig. Roze vrouwen tegen paarse hekken voor groene huizen met blauwe daken. Het is 1908.

 

 

 

 

 

Komposition VII1913, allerlei plekken tegelijk. Een groots tafereel. De wereld in een plaatje. Chaos, liefde, zachtaardigheid, boosheid. Rechtsonder een landschap. Middenin gedaantes die vechten? Of zijn ze aan het knuffelen? Rijden daar paarden? Ik zie Murnau, ik zie een blauwe ruiter op een wit paard. Ik zie het het allemaal. Het is 1913.

 

 

 

 

1Gelb, Rot, Blau925, geen aanwijsbare plek. Geen idee wat voor tafereel het is. Een gedaante lijkt zich los te willen maken uit het werk. In geel. De grijze zon schijnt. Is het zee? Zijn het schaakborden? Is het iemand? Is het iets? Lijnen, strepen, kleuren. Abstract, realistisch, klassiek. Het is alles. Het is 1925.

 

 

 

22 jaar. Wat kan er veel veranderen. Ik zag deze zomer Murnau-werk. Ik vond het prachtig. Ik begreep er niets van toen ik de naam van de schilder zag. Ik begreep niet wat ik zag. Ik had nooit wat met zijn werk. Ik wist niet dat ik alleen zijn latere werk kenden. Schilders veranderen. Schilders ontwikkelen. Schilders zoeken en vinden. Maar een groter verschil als in deze werken zag ik nooit eerder in een periode van 20 jaar. Het is allemaal ‘Der Blaue Reiter‘, ‘expressionisme‘ en ‘abstracte kunst‘. Het is allemaal Wassily Kandinsky.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
2 antwoorden
  • Kalle Brüsewitz
   Kalle Brüsewitz zegt:

   Mondriaan is er absoluut ook eentje, maar daarvan is het werk uit alle periodes wel redelijk evenredig bekend geworden. Het interessante is dat bij Kandinsky een soort zwart gat is aangaande zijn vroege werk. Maar absoluut interessant om ditzelfde te doen met Mondriaan.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *