Krishnamurti-evenementen in Overijssel

De filosoof en spirituele spreker en schrijver Jiddu Krishnamurti (1895-1986) spreekt ook nu nog veel mensen aan. Hij leerde onder andere dat positieve verandering van psyche en maatschappij uit mensen zelf moet komen. Honderd jaar geleden verscheen zijn eerste boek. Daarom vindt tot en met 30 november in Deventer een expositie plaats over zijn leven en werk. In Ommen zijn er onder meer rondleidingen.

De tentoonstelling opent met een presentatie in tien delen die samen een overzicht geven van het leven van een man die meer dan zestig jaar heeft gewerkt aan zijn belangrijkste doel: de mens leren hoe volkomen, onvoorwaardelijk vrij te worden. Krishnamurti sprak in zijn leven over onderwerpen als geloof, waarheid, vrijheid, dood en de zoektocht naar een spiritueel bevredigend leven. In 1924 schonk Baron van Pallandt Krishnamurti een stuk van zijn landgoed bij Kasteel Eerde in Ommen. Krishnamurti ging er wonen en vanaf dat moment trok het landgoed duizenden volgelingen uit alle windstreken. 

Tijdens de tentoonstelling ‘Timeless Beauty, Timeless Mind’ in Deventer kunnen bezoekers nader kennismaken met het gedachtegoed van Krishnamurti. Zo kunnen ze luisteren naar opnames van zijn toespraken en actief deelnemen aan dialoogsessies die alle zullen worden ingeleid door een spreker. 

Op Landgoed Eerde in Ommen (Overijssel) is het mogelijk om onder leiding van een gids (wandelend of fietsend) zelf de sporen na te gaan van Krishnamurti in Ommen; het was namelijk hier dat hij zich als een onafhankelijk spreker begon te manifesteren tijdens de zogeheten Sterkampen die in de periode van 1921 tot 1938 in Ommen werden gehouden.

Kijk voor meer informatie op de website van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer.

Bron: www.krishnamurti.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *